Blog: Eindejaarslijst albums: 2003

Woensdag 28 december 2005, 19:37

Het jaar loopt op z'n eind, en dan kan ik natuurlijk niet achterblijven met mijn eindejaarslijstjes. De beste cd's van 2005 selecteren bleek echter een moeilijke zaak, omdat er nog zoveel muziek te ontdekken valt. Vele essentiële albums van de afgelopen jaren ontdekte ik ook pas een jaar later. Daarom geef ik hier eerst nog even mijn beste albums de afgelopen twee jaar, te beginnen met 2003.

  1. Aereogramme - Sleep And Release

    Of het nu met kil electronisch geknutsel of met gitaarrifs als een kettingzaag is, Sleep And Release is overweldigend. Overweldigend veelzijdig. Overweldigend sterk. Overweldigend mooi.

  2. Radiohead - Hail To The Thief

    Hail To The Thief is een synthese van het beroemde vroege werk van Radiohead met de latere experimentele albums. Elke song op het album steekt er op zijn eigen manier bovenuit, wat van Hail To The Thief een ongelofelijk boeiend album maakt.

  3. A Perfect Circle - Thirteenth Step

    Tool mag dan zo baanbrekend geweest zijn, geef mij maar het toegankelijkere project van Maynard James Keenan: A Perfect Circle. Thirteenth Step staat voor zeer intense rock van een overweldigende kwaliteit.

  4. Admiral Freebee - Admiral Freebee

    Tom Van Laere bouwt voort op groten als Neil Young en Bob Dylan. Of het nu stevige rock 'n' roll of een intieme ballad is, zijn songschrijverstalent druipt eraf. Admiral Freebee wint zowel het Studio Brussel-, het Radio 1- als het Radio Donna-publiek voor zich, wat allesbehalve evident is. Een belangrijke aanwinst voor de Belgische muziekscene.

  5. Muse - Absolution

    Muse bevestigt zich al een van de grote namen van de recente alternatieve muziek. Bombastisch? Misschien, maar de muziek is van zo'n hoogstaand niveau dat dat geen punt mag zijn.

  6. Cave In - Antenna

    Dave Growl zegt fan te zijn van Cave In, maar volgens mij is hij gewoon jaloers dat de Foo Fighters nooit een album van het niveau van Antenna gemaak hebben. Antenna combineert rock, emocore en psychedelica tot een avontuurlijke muziekreis waar een enorme drive achterzit.

  7. The Postal Service - Give Up

    Unieke samenwerking tussen de electronica van Dntel en de stem van Benjamin Gibbard. Zelden heb ik zo'n beklijvende en verfijnde electronica gehoord.

  8. Mintzkov Luna - M For Means And L For Love

    De winnaars van de Rock Rally van 2000 overtreffen alle verwachtingen: een album vol aanstekelijke en kleurrijke Belgische rock.

  9. Hot Hot Heat - Make Up The Breakdown

    De Canadese indieband Hot Hot Heat maakt overaanstekelijke, dolle, zomerse popliedjes. Make Up The Breakdown is misschien niet van de hoogste kwaliteit, maar tovert telkens een brede lacht op mijn gezicht en gaat zo de geschiedenis in als de plaat die mijn zomer '03 kleurde.

  10. Death Cab for Cutie - Transatlanticism

    Het genie Benjamin Gibbard staat voor de tweede keer in de lijst, ditmaal met zijn eigen band Death Cab For Cutie. "Lichtvoetige, oorstrelende pop/rock die het puur moet hebben van zijn dwingende melodieën en Gibbards meeslepende lyriek."

Voor de fans:

Icons from Flaticon.