Blog: Eindejaarslijst albums: 2004

Vrijdag 30 december 2005, 21:16

Na de beste albums van 2003, nu die van 2004, een absoluut topjaar. En dan hebben we Efterklang nog 'artificieel' bij 2005 geplaatst. Op The Dresden Dolls staat dan eigenlijk weer 2003. Wat maakt het uit, just enjoy the list, hopelijk zit er ook voor jou iets tussen dat het ontdekken waard is.

  1. Ayreon - The Human Equation

    Progressieve metal? Folk? Opera? Het geniale dubbele conceptalbum The Human Equation is het allemaal. En nog veel meer. Kippenvelmomenten, een pakkende verhaallijn, heerlijke melodieën, fantastische gitaarsolo's. The Human Equation benadert de perfectie zo goed dat het bijna akelig wordt.

  2. Arcade Fire - Funeral

    "Lang geleden dat een plaat nog zo noodzakelijk bleek, zo ontzettend urgent en nu klonk, zonder na honderd beluisteringen ook maar een milligram aan kracht in te boeten." Arcade Fire verheft indie-rock tot een ongekend niveau.

  3. The Dresden Dolls - The Dresden Dolls

    "Brechtian punk cabaret", zo omschrijven ze het zelf, en ik zou de stijl van The Dresden Dolls bijgod niet beter kunnen benomen. Maar wat ik wel kan zeggen is dat dit een geschift en mindblowing album is, vol geniale ideeën en teksten, en in een unieke, doch veelzijdige en uiterst efficiënte stijl, die recht uit het emotioneel pompende hart komt. The Dresden Dolls zijn wat raar, d'accord, je moet ervoor zijn. Maar wat mij betreft zijn absoluut geweldig.

  4. Isis - Panopticon

    Isis zijn de meesters van de spanningsopbouw: alsof een dozijn olifanten eerst in de verte op olifantenteentjes komt aangelopen, geduldig aan steeds ritmischer en dreigender begint te marcheren, om dan elke tien minuten met al hun olifantenkilo's volledig los te barsten. En zo kan ik nog wel honderd beelden bedenken. Panopticon is immers een soundtrack die zelf de bijhorende filmbeelden schept. En of het een indrukwekkende film is!

  5. Mark Lanegan Band - Bubblegum

    Mark Lanegan is natuurlijk al befaamd door zijn werk met de Screaming Treas en QOTSA, maar Bubblegum perst zijn ganse genie in een album samen. De indrukwekkende gastenlijst draagt natuurlijk ook een steentje bij, maar het is toch vooral Lanegan zelf die van dit album een tijdloos meesterkwerkje heeft gemaakt.

  6. Björk - Medúlla

    Een geniale ode aan de muziek van de human voice. Medúlla is een bevreemdend mooie collage van stembanden. Een onuitgegeven, maar uiterst geslaag experiment.

  7. Zita Swoon - A Song About A Girls

    Een breed klankenspectrum en mooie vocals van onder andere Axelle Red zorgen voor een tintelente ervaring. A Song About A Girls een tweetalige (Engels-Franse) streling voor het oor, ideaal voor kalme avonden.

  8. Interpol - Antics

    IJzersterk gitaarwerk dat - nog steeds - elke luisterbeurt beter wordt.

  9. Franz Ferdinand - Franz Ferdinand

    Een album vol aanstekelijke rock. Meer moet dat niet zijn.

  10. Modest Mouse - Good News For People Who Love Bad News

    Indie-muziek is wel vaker origineel, fris, leuk en goed, maar zo zot, aanstekelijkheid en overtuigend als Modest Mouse zijn er slechts weinigen. Enfin, Arcade Fire even buiten beschouwing gelaten dan.

Voor de fans

Icons from Flaticon.