Blog: Eindejaarslijst albums: 2005

Zaterdag 31 december 2005, 16:55

Het onder enig voorbehoud, want er valt vast nog heel wat fantastische muziek uit 2005 te ontdekken. Maar hier is mijn favoriete albums van 2005.

  1. Pelican - The Fire In Our Throats Will Beckon The Thaw

    Ach, de Theory of Hipster Relativity... Pelican is onbekend, maar des te meer door mij bemind. The Fire... is volledig instrumentaal, maar er is ook geen behoeft aan en stem, want het samenspel van de gitaren (à la Isis) blaast je volledig omver."Pelican summon incredible levels of sound and amazingly dense and beautifully overgrown melodies."

  2. Sufjan Stevens - Illinois

    De muziek van Sufjan Stevens is een wonderbaarlijk universum op zichzelf. Illinois bevat 22 heerlijke, vrolijke liedjes die een unieke stemming brengen. (Met speciale vermelding voor beste songtitel van het jaar: They Are Night Zombies!! They Are Neighbors!! They Have Come Back from the Dead!! Ahhhhh!)

  3. Eels - Blinking Lights And Other Revelations

    De songwriters doen het uitstekend dit jaar, want net als Sufjan Stevens heeft ook Eels een meesterwerk afgeleverd. Blinking Lights And Other Revelations is een magnus opus met tijdloos potentieel.

  4. The Mars Volta - Frances The Mute

    Wie had ooit durven hopen dat de brokstukken van At The Drive-In toch nog zo'n vruchtbare bodem zouden zijn? Frances The Mute is uitzinnige kost die niet iedereen zal kunnen verteren, maar de fans hebben er een essentieel rockalbum bij. The Mars Volta "werpt een dijk op tegen de eenheidsworst, de middelmatigheid en het schrijnend gebrek aan inspiratie dat zich de laatste jaren van de muziekindustrie heeft meester gemaakt."

  5. Sigur Rós - Takk...

    "Er is niets nieuws onder de zon, maar ze staat alweer heel wat stralender aan de hemel." Bedankt Overwinnings Róós!

  6. Efterklang - Tripper

    Sigur Rós met meer elektronica. Een aanstekelijkere versie van Múm. De Denen van Efterklang brengen bloedmooie "sprookjespop".

  7. dEUS - Pocket Revolution

    "Tom Barman heeft de ruwe, ongepolijste dEUS langzaam geslepen tot een uiterst verfijnd, tot in de puntjes uitgewerkte diamant."

  8. My Morning Jacket - Z

    "Sadly, in a world where corporate strategies dictate global success, this gothic fusion of rock, funk, country and soul may well remain on the margins. But if you felt there was something missing at the end of X&Y, then you’ll find it in Z."

  9. Bloc Party - Silent Alarm

    Met de torenhoge verwachtingen die de singles Banquet en Helicopter hadden gesteld, was het volledige album misschien een kleine teleurstelling. Maar dat neemt niet weg dat dit echt wel het betere rockwerk is, en een welgekomen verfrissing in de hedendaagse alternatieve muziek.

  10. Kaiser Chiefs - Employment

    Hoe snel Franz Ferdinant ook was met een tweede album, ze tellen al niet mee. De rockhype van 2005 zijn immers - Oh My God - de Kaiser Chiefs!

Voor de fans

Icons from Flaticon.