Blog: Radio 1 zoekt hoogbegaafden

Vrijdag 9 december 2005, 13:00

Gisteren ben ik weeral eens lastiggevallen door de media. Ik kreeg een mailtje van de persdienst van de KULeuven, dat Radio 1 op zoek is naar bijzonder slimme studenten voor het programma Het Salon van deze zondag. Via VWO.be waren ze bij mijn naam terecht gekomen. Een telefoontje met iemand van Radio 1 deed mijn skepsis echter snel naar de negatieve kant omslaan. Uitgangspunt van het programma blijkt de opening van een tentoonstelling over Einstein in Brussel te zijn. En daarom gaan ze voor de uitzending op zoek naar de jonge Einsteins in België. Waarbij de nadruk ligt op "Hoogbegaafd zijn, hoe voelt het, is het leuk en wat doe je ermee?". Maar mensen toch, wat moet ik daar nu over zeggen? Ik moet zelf überhaupt niet hebben van het begrip hoogbegaafdheid, da's gewoon een ettiket dat ze op iemand plakken op basis van een getalletje waarmee men iemands intelligentie denk te kunnen afschatten. De echte hoogbegaafden hebben dus wel beters te doen dan zich op de radio hoogbegaafd laten noemen.

Mij zul je dus zondag niet op de radio horen, maar ik ben wel benieuwd wat men van de reportage zal maken, en vooral: wie men wel bereid vindt om hoogbegaafde te spelen.

Update: de pagina van Het Salon zegt nu over het item: "Albert Einstein was een genie. Maar was hij ook hoogbegaafd? Wat is het verschil tussen hoogbegaafdheid en genialiteit? Hoe gaan hoogbegaafden om met hun talenten? En is superslim zijn alleen maar leuk? We vragen het hen zelf." Het bevestigt alleen maar mijn indruk en mijn weigering om mee te werken...

Icons from Flaticon.