Blog: VWO-jargon

Zondag 24 april 2005, 20:48

Hoe de Vlaamse Wiskunde Olympiade georganiseerd is, het is niet altijd even doorzichtig. Het is zelfs een hele opgave om al mijn prestaties te kaderen voor geïnteresseerde vrienden en familieleden. Daarom een korte introductie in het VWO-jargon.

De Vlaamse Wiskunde Olympiade is een wedstrijd voor leerlingen uit de derde graad SO. De Junior Wiskunde Olympiade is het equivalent voor de tweede graad SO. De eerste ronde (januari) van de VWO bestaat uit dertig meerkeuzevragen (wiskundige problemen) die op drie uur moeten worden opgelost. Dit wordt per school georganiseerd. Elke vraag is 5 punten waard, een blanco antwoord levert nog 1 punt op. In totaal nemen een kleine 10.000 leerlingen deel aan de VWO. Een 500-tal onder hen, diegenen die het best presteerden in de eerste ronde, gaan door naar de tweede ronde (maart) die per provincie georganiseerd wordt. Opnieuw zijn er dertig meerkeuzevragen, deze moeten nu echter op twee uur opgelost worden. De beste 75 (ongeveer) worden geselecteerd voor de finale (april), die dit jaar in Heverlee plaatsvond. De finale bestaat uit vier open vragen, waarop na drie uur een volledig uitgewerkt antwoord verwacht wordt. Alle antwoorden worden streng verbeterd. Elke vraag is 20 punten waard, de totaalscore staat dus op 80. Op de proclammatie (mei) krijgen alle finalisten een prijs, de meesten een aanmoedigingsprijs. De besten worden echter extra in de bloemetjes gezet met een derde (een 10-tal finalisten), tweede (een 6-tal) of eerste prijs (een 3-tal).

Los van de VWO staat de IMO, de International Mathematics Olympiad. Deze vind elk jaar in een ander land plaats, dit jaar is het de beurt aan Mexico. Elk deelnemend land mag 6 deelnemers afvaardigen, die uit de nationale olympiades moeten komen. België vaardigt 3 Walen en 3 Vlamingen af. Om zicht te krijgen op de capaciteiten van de deelnemers, wordt er na de tweede ronde van de VWO een IMO-stage georganiseerd. 15 deelnemers van de VWO wiens resultaten in het oog springen, worden uitgenodigd voor een stage-weekend. Er wordt intensief, maar in een toffe sfeer, les gegeven over problem solving technieken en dergelijke. Uit deze groep stage-deelnemers zullen uiteindelijk de drie Vlaamse kandidaten voor de IMO gekozen worden. Dit gebeurt op basis van de indruk van het stageweekend, maar vooral op basis van de prestaties tijdens de finale. Meestal zullen de drie eerste prijs-winnaars ook afgevaardigd worden naar de IMO.

Kunt u nog volgen?

Ik heb dus het stageweekend en de finale er nu opzitten, en maak nog steeds kans op Mexico. Maar dat wordt afwachten tot de proclammatie. Die vindt plaats op woensdag 18 mei. Nog even in spanning afwachten dus.

Icons from Flaticon.