Blog: Breendonk 21

Zondag 8 mei 2005, 20:12

Gisterenavond ben ik naar het fort van Breendonk geweest, voor de succesvolle theatervoorstelling Breendonk 21. Het was een theater-wandeling, met scènes op diverse locaties in en rond het fort en met als thema's de maatschappelijke problemen van nu, gekoppeld aan de nazi-wanpraktijken tijdens WO II.

"Breendonk 21 gaat dus niet alleen over toen, maar ook over nu. Deze productie is eerder universeel dan gedateerd en gaat niet alleen over hier, maar ook over elders. Het is een theaterwandeling waat diverse associaties u als zachte demonen zullen ontpellen als een artisjok. En het lekkerste van de artisjok zit altijd van binnen... in het hart."

Hoewel naar mijn mening lang niet alle mogelijkheden even goed benut werden, blijft het concept van de voorstelling wel uniek. Dezelfde (extreem-rechtse) personages die in een verwoede discussie 'anno 2005' de nazi's "echte smeerlappen" noemen, laten optreden als nazi-leiders anno WO II, dat werkte zeer confronterend. Net als de vele krasse uitspraken die in diezelfde verhitte discussie er niet zo uit sprongen, maar die later als langzaam glijdende tekst, begeleid met tragische muziek - dus toen je de tijd kreeg om er echt bij stil te staan - opeens wel heel vergaand (fascistisch, rascistisch) bleken te zijn. De boodschap daarachter is duidelijk genoeg...

Uit de voorstelling werd zeker niet het maximum gehaald, maar het was desondanks een productie om bij stil te staan. Dat was ook duidelijk de bedoeling, er was zelfs geen moment voorzien om applaus te geven aan de acteurs (!), maar dat zorgde er wel voor dat de dramatische sfeer niet onderbroken werd en helemaal bleef hangen...

Update: Oh ja, niet te vergeten: de gids. Een geuniformeerd type dat de 'gewone nazi-soldaat' karakterissert. Strikte bevelen aan de groep om snel te gaan en goed aan de sluiten, maar wel steeds gevolgd met "Alstublieft". En steeds nonchalant bezig met z'n sigaretten, die gast jaagt per voorstellingsavond wel een pakje erdoor, maar het versterkte zijn karikatuur wel met een factor 10.

Icons from Flaticon.