Blog: De IMO en mij

Zondag 10 juli 2005, 11:43

In het berichtje van gisteren kon je al een hele hoop algemene informatie lezen over de IMO. Dit vervolgbericht is wat meer getint door mijn persoonlijke band met de IMO.

Maandagvroeg vertrek ik dus naar Mexico, een reis waar ik geen cent aan moet besteden. We logeren in mooie hotels, elk land krijgt een persoonlijke gids, de uitstappen worden georganiseerd... Die IMO-organisatie is niet te onderschatten, er zal zeker goed voor ons gezorgd worden. Met onze gids hebben overigens de laatste week al e-mailsgewijs contact gehad. Haar naam is Ana Laura García González, ze is 21 jaar oud en studeert wiskunde in Mexico. Zei zal ons begeleiden, helpen bij taalproblemen... Onze Belgische Team Leaders hebben immers vaak andere zaken te doen, zoals het verbeteren en verdedigen van onze antwoorden :-). De Team Leader Bart Windels is momenteel al in Mexico, met hem zullen we nauwelijks contact hebben. Voor de wedstrijd is dat contact zelfs strikt verboden, want Bart kent de vragen al. (Er wordt echt wel heel strikt op toegezien dat er voor en tijdens de wedstrijd niet valsgespeeld wordt, tot afnemen van gsm's en gevangenistoestanden toe :-).) Met de Deputy Leader Philippe Niederkorn zullen we meer contact hebben, hij reist ook met ons mee. Maar we zullen het vooral met onze gids moeten doen, dus het is zeer leuk dat we al wat met haar gemaild hebben.

Het Belgische team bestaat uit drie Waalse deelnemers (David die in 2004 als brons haalde, François en François II) en drie Vlaamse deelnemers (Maarten, Goulong en ik). De Vlaamse deelnemers ken ik al vrij goed en ook onze Waalse vrienden heb ik reeds ontmoet op het stageweekend in Wépion eind mei. Het klikt wel tussen ons, zo zijn we de laatste week al druk aan het e-mailen geweest om onder andere een grote Belgische vlag (promotie :-) ) en een cadeautje voor onze gids te regelen.

We komen in Merida in een enorm internationaal gezelschap terecht, met wel 98 verschillende nationaliteiten. Echt de Mexicaanse sfeer opsnuiven zit er dus misschien niet in, maar een unieke ervaring opdoen door alle internationale contacten des te meer.

Wat verwacht ik van de wedstrijd zelf? (Zie het vorig IMO-bericht voor meer uitleg over de prijzen.) Mijn voorbereiding is zonder meer onvoldoende geweest om behoorlijk te presteren op de IMO. Maar een probleem behoorlijk oplossen zou toch moeten lukken, anders zit ik daar echt voor niets te zwoegen. En het zou natuurlijk super zijn om met een of andere prijs, honorable mention of brons, naar huis te gaan. Dat zou echt super zijn, maar misschien is ook dat wat hoog gegrepen. Iets wat alleszins moet lukken is met ons Belgische team de Nederlanders verslaan :-).

Even wat meer over mijn programma, de geïnteresseerden willen misschien dag-per-dag volgen. Maandag is er dus de heenreis. Dinsdag is een rustige dag met 's avonds de grote openingsceremonie. Woensdag en donderdag zijn de wedstrijddagen. Vrijdag is er een bezoek aan de Maya-tempels van Dzibilchaltun en vervolgens gaan we naar het strand, meer bepaald in het havenstadje Progreso. Zaterdag zijn er de hele dag sportieve en culturele activiteiten in het Salvador Alvarado Stadium & Park. Zondag is het toeristische hoogtepunt met een bezoek aan de wereldberoemde Maya-tempels van Chichen-Itza. Maandag 18 juli is er vervolgens de slotceremonie en het slotbuffet. En dinsdag reizen we weer terug naar het mooie Belgenland, de aankomst is voorzien woensdag op de middag. De eerste vier dagen van mijn terugkeer ben ik overigens alleen thuis, dus als er mensen mij gezelschap willen houden, kom maar af :-).

Voor de resultaten is er overigens weinig spanning, in tegenstelling tot de VWO. De scores (per probleem) worden immers geafficheerd zodra ze goedgekeurd zijn. Wie op de hoogte wil blijven van mijn resultaten kan best de officiële IMO-website en het MathLinks Forum in het oog houden. (Ik heb contestant code BEL3, moesten ze alleen de code en niet mijn namen geven.) En als ik de mogelijkheid krijg om op internet te surfen, zal ik hier natuurlijk ook een berichtje posten!

Icons from Flaticon.