Blog: The Music of the Primes en Four Colours Suffice

Woensdag 27 juli 2005, 23:24

Jawel, het bestaat zeker, wiskundige vakantielectuur. Er zijn zelfs heel veel interessante en tegelijkertijd vlot leesbare wiskundige boeken te vinden. De afgelopen weken heb ik er twee gelezen: The Music of the Primes van Marcus du Sautoy en Four Colours Suffice van Robin Wilson.

The Music of the Primes is het boek dat ik gedurende de Mexico-reis gelezen heb. Het boek gaat verder waar Kristofs en mijn eindwerk over priemgetallen stopte. Het verhaal van de Riemann-hypothese wordt verteld, een van de grootste onopgeloste problemen in de hele wiskunde. Het boek bevat een schat aan verhalen, biografieën en anekdotes, maar weet gaandeweg ook de lezer veel respect aan te praten voor de schoonheid, de complexiteit en de veelzijdigheid van de Riemann-hypothese. Het ongelofelijke verband met de quantum-mechanica bijvoorbeeld, is enerzijds een wonderbaarlijk 'experimenteel bewijs' voor de waarheid van de hypothese, anderzijds laat het ook zien dat de quantum-mechanica niet zomaar uit de lucht gegrepen is. Ik heb een beetje een afkeer voor de quantum-mechanica, omdat de theorie te ingewikkeld lijkt om de elegante natuur te beschijven. De band met de Riemann-hypothese heeft de reputatie van de quantum-mechanica bij mij echter sterk verbeterd. Het ongelofelijke verband tussen de twee toont aan dat er een diepe waarheid verscholen zit in allebei! Marcus du Sautoy is er dus duidelijk in geslaagd mij te boeien en te beïnvloeden met zijn boek. The Music of the Primes mocht wat mij betreft wat meer wiskundige details bevatten, maar als vakantielectuur voor the mathematical minded is het een absolute aanrader.

Over naar een ander boek dat ik de afgelopen dagen verslonden heb: Four Colours Suffice van Robin Wilson. We willen een willekeurige kaart inkleuren zodat twee aangrenzende gebieden een verschillende kleur hebben. Hoeveel kleuren hebben we hiervoor nodig? Vier is steeds genoeg, maar het duurde meer dan honderd jaar om het te bewijzen, en dan nog was het uiteindelijke bewijs, met behulp van computers, zeer omstreden. Dat bewijs is veel te uitgebreid, maar Robin Wilson voorziet de lezer ruimschoots van andere interessante stellingen en bewijzen. De wiskunde is nooit echt moeilijk, maar wel uitermate stimulerend, zeker voor wie niet vertrouwd is met de materie. Er zit een schat aan mooie ideeën in Four Colours Suffice en het boek is dan ook een trotse aanwinst voor mijn collectie.

Icons from Flaticon.