Blog: Wiskunde Olympiade community

Zondag 31 juli 2005, 17:26

Sinds vrijdag is het definitief: er komt een Vlaamse Wiskunde Olympiade community. Initiatiefnemers zijn Arne Smeets en ikzelf, en we zullen ook de hulp inroepen van enkele andere grote talenten. De lancering van de website komt er in het beste geval eind oktober. De doelstellingen zijn reeds vastgelegd en geven een idee over het project:

  • Wij willen de Vlaamse (en eventueel Nederlandse) jongeren in het secundair onderwijs aanmoedigen om hun wiskundige vaardigheden en vermogen om logisch en analytisch te denken te ontwikkelen.
  • Op dit moment hebben Vlaamse en Nederlandse jongeren geen toegang tot trainingsmateriaal en wiskundige uitdagingen (en persoonlijke begeleiding) in hun moedertaal. Deze website kan dus het "gat in de markt" opvullen.
  • Via deze website kunnen we getalenteerde jongeren opsporen en hen de kans bieden om hun wiskundige talenten te ontdekken, en om plezier te beleven aan wiskunde en problem solving.
  • Op deze manier krijgen deze jongeren de kans om hun prestaties in wiskundige competities zoals de Vlaamse Wiskunde Olympiade aanzienlijk te verbeteren. Dit kan op lange termijn bijdragen tot betere prestaties van Vlaamse deelnemers aan de Internationale Wiskunde Olympiade. Het wiskundig niveau van getalenteerde Vlaamse jongeren kan zo in positieve zin beïnvloed worden.
  • Alle jongeren die meedoen aan het project zullen persoonlijk begeleid worden en kunnen op hun eigen tempo het traject volgen dat voor hen uitgestippeld wordt. Zij kunnen andere jonge wiskundigen ontmoeten via een discussieforum. Een competitie zal voor de nodige uitdagingen zorgen en theoretische lessen en oefeningen (met feedback) laten hen toe om hun wiskundige kennis te verbreden. Alle correspondentie zal via het internet plaats vinden.
  • De initiatiefnemers en begeleiders van dit project zijn zelf jonge en enthousiaste Vlaamse wiskundigen die heel wat ervaring hebben met wiskundecompetities en problem solving.

De werknaam is "QED". Dit kan echter nog veranderen als er andere ideeën tevoorschijn komen. Grootste probleem met QED een goede domeinnaam, want qed.be, qed.com, qed.net, qed.org... zijn allemaal reeds bezet.

Icons from Flaticon.