Blog: Boekenbeurs en internetwinkelen

Zaterdag 4 november 2006, 19:27

Gisteren heb ik een bezoek gebracht aan de Antwerpse boekenbeurs. Het was leuk neuzen tussen de duizenden boeken, al viel het aanbod soms wel wat tegen. De meeste boeken waren vrij 'mainstream': Nederlandstalige en vertaalde fictie, vrij algemene non-fictie... Mijn interesses, de meer diepgaande wiskunde en Engelstalige literatuur, kwam vrij weinig aan bod. Met uitzondering van de stand van Sterling English Books dan, met veel interessante Engelstalige boeken, onder andere van dé uitgever van Engelstalige kwaliteit: Penguin. Maar uiteindelijk heb ik ook daar niets gekocht. Geen boek sprong er echt uit en ik ben de laatste tijd al genoeg aan het kopen... via het internet.

Sinds een half jaar heb ik een Visa-kaart. De aanzet daartoe was de sponsoring die onze praesidiumploeg Aurora kreeg van Citibank voor het aanbrengen van nieuwe Visa-kaarthouders. Die Visa-kaart heeft vele mogelijkheden geopend voor aankopen via het internet.

Internetaankopen hebben nog altijd een reputatie van onveiligheid. Maar je kan speciale Visa-nummers aanmaken voor elke aankoop apart, zodat dat heel veilig verloopt. De bekende namen zoals Proxis en Amazon zijn sowieso wel te vertrouwen (al moet je wel wat oppassen voor phising). En Paypal is een betrouwbare, gratis en zeer handige tussenpersoon voor betalingen via internet. Als je bewust omgaat met online winkelen, is het veiligheidsrisico dus verwaarloosbaar, en er opent een hele nieuwe wereld voor je.

De belangrijkste Belgische online-winkel is Proxis. Hun aanbod in boeken en muziek (de twee rubrieken waar ik vooral naar kijk) is grenzeloos. Hier vind je meer dan in 1000 Boekenbeurzen samen, en ook heel specifieke dingen. De prijzen vallen best mee, al zijn er geen echte koopjes. Het verzenden (binnen België) is gratis voor aankopen van minstens 25 euro. Omdat sommige items door Proxis moeten geïmporteerd worden, kan het verzenden soms een aantal weken duren, maar een groot probleem is dat normaal niet. Vooral om boeken te kopen die in de gewone boekenwinkel niet te vinden zijn, is Proxis een droomservice.

De grote internationale broer van Proxis is Amazon. Amazon heeft basissen in verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Het aanbod en de prijzen van deze Europese Amazons is echter niet veel beter dan bij Proxis, terwijl je bij Amazon wel verzendingskosten voorgeschoteld krijgt. De oorspronkelijke Amerikaanse Amazon is daarentegen wel vaak veel goedkoper dan Proxis. En de winkel werkt uitstekend, mijn bestelling van Amazon uit de Verenigde Staten was zelfs sneller bezorgd dan een op hetzelfde moment gedane bestelling bij Proxis! Maar bij Amazon US moet je natuurlijker ook verzendingskosten rekenen en belangrijker: douane. Of je überhaupt invoertax moet betalen en hoeveel, is gokwerk, want nergens zijn duidelijke tarieven te vinden. Voor zaken van kleine waarde, zoals een boek, zal je echter waarschijnlijk geen tax moeten betalen. Maar de post rekent sowieso 10 euro aan omdat zij de aangifte bij de douane moeten doen. Conclusie: bestel alleen iets bij Amazon US als het er echt veel goedkoper is, of als je veel tegelijk bestelt zodat de verzend- en aangiftekosten gecombineerd worden. Er is echter nog een andere reden waarom Amazon toch onmisbaar is: als referentie. Hun database is enorm, met niet alleen informatie, afbeeldingen, interessante gebruikers-reviews... bij elk item, maar zelfs geluidsfragmenten, een digitable blik in de inhoud van vele boeken... Om je te informeren over een bepaald item, is Amazon the place to be, zelfs al ben je van plan om dat item eigenlijk bij Proxis te kopen.

Een ander concept als de internetwinkel, is de internetveiling. En dan valt natuurlijk de naam Ebay. Het aanbod op Ebay is zeer uitgebreid en steeds wisselend. Wel moet je hier opletten om alleen in de Europese unie te zoeken, om de douane te vermijden (leve de Europese vrije handel). Kijk ook goed naar de beschrijving van de items die je wilt kopen: naar de aard van een object (het verschil tussen een echt en een digitaal boek is bijvoorbeeld niet altijd duidelijk aangegeven), naar de staat van het object, naar de verzendkosten... Om na te gaan of de verkoper betrouwbaar is, kan je zijn feedback - de reputatie die hij heeft opgebouwd door eerdere transacties - bekijken. Heeft de verkoper al veel en vrijwel uitsluitend positieve feedback, dan kan je best vertrouwen in hem hebben. Bij problemen heb je wel niet veel poten om op te staan. Dus het is een beetje kwestie van opletten en vertrouwen hebben, de meeste verkopers zijn dat vertrouwen wel waard. En de voordelen die je op Ebay kunt doen, zijn het zeker waard om risico's te nemen. Sommige zelfdzame boeken zijn er te vinden, maar ik gebruik Ebay vooral om cd's voor spotprijzen te kopen. Sommige albums (bijvoorbeeld klassiekers als The Beatles, Pink Floyd) worden in de winkel nooit onder de 20 euro geprijsd. Op Ebay kan je ze echter (tweedehands maar in goede staat) te pakken krijgen voor minder dan de helft, inclusief verzendkosten (meestal van het Verenigd Konikrijk). Enkele voorbeelden: The Stone Roses en Melon Collie... samen voor 9,54 euro, Blinking Lights... voor 10,41 euro, Sgt. Peppers... voor 9,56 euro, en (nog aan te komen) All That You Can't Leave Behing voor ocharme 4,92 euro! Daarbij komt nog het plezier van het zoeken van de koopjes, het bieden...

En Ebay stuurt zelfs cadeautjes. Vandaag kreeg ik bericht dat er een pakje voor mij was aangekomen in een Kiala-ophaalpunt in Wezemaal. Bizar, want ik had er helemaal niets laten brengen. Maar het bleek te gaan over een promotiepakket van Ebay-dochter Skype, het internettelefonie-programma: een headset en 30 minuten gratis bellen naar gewone telefoonnummers. Zomaar, gratis. Heel tof.

Tot daar deze korte gids tot internetwinkelen. De nieuwe mogelijkheden die er voor mij zijn opgegaan, zijn alvast enorm, en ik ben zeker nog niet gestopt met ervan te profiteren.

Icons from Flaticon.