Blog: Veto

Dinsdag 7 november 2006, 00:24

Het kan geen kwaad om af en toe het studentenblad Veto eens in de kijker te zetten. De vele troeven - gratis, interessante onderwerpen (vooral in verband met het studentenleven en de universiteit), grappige satire... - hebben van mij sinds mijn eerste Leuvense weken een vaste lezer gemaakt.

Normaal gezien moet je voor satire bij de rubriek KULeugen zijn. Sommige clues blijven weliswaar verborgen als je niet vertrouwd bent met het reilen en zeilen, en met de wie-is-wie van van universiteit. Maar er valt toch steeds heel wat af te lachen. Neem bijvoorbeeld de volgende Bijbelcitaten voor beginners:

1 In den beginne was het Woord, en het Woord was bij God, en het Woord was God. 2 Dit was in den beginne bij God. 3 En de mens bediende zich van het Woord zoals een herder zich van zijn stok bedient, en hij leefde goed en eenvoudig. 4 Maar toen schiep God syntaxis en morfologie en Hij zond ze neer naar de mens die Hij naar Zijn beeld en gelijkenis geschapen had. 5 En de mens raakte het noorden kwijt, en het oosten en het westen. En ook het zuiden. 6 En van in den beginne was het einde zoek.

Deze week was de grootste hillariteit echter niet bij KULeugen te vinden, maar wel bij de vrije tribune van ene zekere Ben Hoffschulte. Hij gaat te keer tegen de studentendopen, en wel zo fanatiek dat het moeilijk te geloven is dat hij het meent en niet met opzet een satire heeft geschreven. Hoewel ik persoonlijk weinig voor het doopritueel voel, en dan ook zelf niet gedoopt ben, begrijp ik wel dat voor anderen de doop een bijzondere (in positieve zin) ervaring kan zijn. Vanuit Hoffschultes ivoren toren is de doop blijkbaar des Duivels, maar in de werkelijke context gezien, zijn de vergelijkingen (Abu Ghraib), verwijzingen (mensenrechten) en consequenties (kwaliteit van de Alma Mater) die de schrijver maakt volledig uit de lucht gegrepen en dan ook hillarisch grappig. Maar het is moedig van Hoffschulte om uit zijn ivoren toren te klimmen en deze aanval te lanceren, en ik ben er hem dan ook zeer dankbaar voor. Niet voor het probleem dat hij aangekaart heeft - het enige probleem dat hij heeft aangekaart is zijn eigen gebrek aan voelig met leefwereld van de studenten - maar wel voor een geweldig grappig betoog.

Nog een ander Veto-varium: enkele weken geleden kwam de schachtenverkoop van Wina nog aan bod in de rubriek Kringloop. Daar zijn we best goed uitgekomen... zeker als je vergelijkt met het artikel over de Mexican Night van Politika. (En dan ontbreekt de bewuste foto nog op deze internetversie!)

Icons from Flaticon.