Blog: Osschotse Feesten 2006

Dinsdag 12 september 2006, 13:55

Het eerste weekend van september waren er op de Grote Markt in Aarschot de Osschotse Feesten. Het festival deed het dit jaar zonder zijpodium voor jonge rockgroepen, waardoor het programma mij niet bijzonder aansprak. Maar elke avond een optreden meepikken, daar had ik zeker zin in.

Ik hoopte op vrijdag nog een indruk te kunnen opdoen van de marginale publiekszangen van Aarschot Zingt, maar daarvoor kwam ik te laat. Het optreden van De Kreuners dan maar. De vaandeldragers van de Vlaamschtalige rock in de jaren '80. Hoe ze ooit de finale van Humo's Rock Rally (de allereerste editie in '78) gehaald hebben, is niet duidelijk, want heel muzikaal sterk zijn Walter Grootaers en de zijnen niet. Ben Crabbé zat acherin vrij onopvallend te drummen; een meer aangename verrassing was de gast-bassist: Axl Peleman! Over Axl geen kwaad woord, wel over de foute covers in de set: "A Forest" (aka "Ik Wil Je") en "Ik Hou van U" (aka "Geef Walter een Kus")... Maar toegegeven: hun rockende Nederlandstalige meezingers krijgen het publiek eenvoudig mee, en dan is een optreden altijd geslaagd. De Kreuners waren leuk om eens gehoord te hebben, en het zou het enthousiastste optreden van de Osschotse Feesten blijken te zijn.

Zaterdag deed Sandrine haar best om op een geloofwaardige manier het publiek 'fantastisch' te noemen; een onmogelijke opdracht, want er was minder volk dan op vrijdag en veel minder sfeer. De vertoning van Sandrine was degelijk, maar niet meer dan dat. Een allesbehalve memorabele vertoning.

Zondag waren er nog minder toeschouwers dan op zaterdag, de Grote Markt lag er erbarmelijk leeg bij voor afsluiter Paul Michiels. Maar de afwezigen hadden dik ongelijk, want het optreden van Paul Michiels was, muzikaal gezien, met afstand het beste dat ik op de Osschotse Feesten zag. Een fanastische zanger en een solide band met heerlijk sfeervolle muziek, die een bijzonder aangenaam gevoel creëerden.

Paul Michiels was een zeer waardige afsluiter voor de Osschotse feesten, die echter naar mijn indruk enkel op vrijdag een succes kunnen genoemd worden. De jeugd miste duidelijk het verdwenen PopZijDank-zijpodium. Men mikte op een heel breed publiek, iederen vond wel wat interessants in het programma. Maar dit had als bijwerking dat weinig mensen enthousiast waren over het volledige programma. Er traden ook uitsluitend Belgische artiesten op, geen internationale publiekstrekkers. En tussen de Belgische groepen konden blijkbaar enkel De Kreuners een echt enthousiast publiek aantrekken. Het concept van de Osschotse Feesten is dus zeker voor verbetering vatbaar. Ik ben alvast benieuwd wat men er volgend jaar van zal maken.

Icons from Flaticon.