Blog: Verkiezingen en lolploegen

Vrijdag 15 september 2006, 14:31

Op 8 oktober mag (moet) ik voor de eerste keer naar de stembus. De gemeenteraadsverkiezingen in Aarschot worden alvast interessant. Wordt het huidige (SP.A en CD&V) bestuur afgestraft wegens de beschuldigingen van passieve corruptie? Het gerechtelijk onderzoek loopt nog en er is nog niemand schuldig bevonden. Maar de gemeenteraad van Aarschot heeft er alvast een niet al te beste naam voor gekregen. Citaat uit de Leuvense verkiezingsspecial van Knack:

[...] De bestuurlijke kwaliteiten van de burgemeester [van Leuven, Louis Tobback,] en zijn schepenen staan trouwens boven verdenking. Ook Patricia Ceysens geeft toe: "Dit is inderdaad het college van Aarschot niet. [...]"

Maar de meerderheid heeft ook heel veel goeds gedaan voor Aarschot. Aarschot leeft en Aarschot heeft toekomst, met onder andere de abitieuze stadsvernieuwingsprojecten rond de 's Hertogenmolens (waarvan de restauratie al begonnen is) en de stationsomgeving (waarover afgelopen week nog een infovergadering was, waarop interessante ideeën werden voorgesteld). Deze stadsvernieuwing kan op veel bijval rekenen, rest nog de vraag of zich dat ook in stemmen voor de meerderheid omzet.

Wie kan de meerderheid iets in de weg legggen? De VLD is de enige echt grote oppositiepartij en het is ook uitkijken wat de het Blok doet, bij de vorige verkiezingen stegen zij nog van 5% naar 9%. De verkiezingen zijn dus zeker het volgen waard, via VRTNieuws of Het Nieuwsblad bijvoorbeeld.

Aan de Aarschotse verkiezingen nemen ook twee eenmanspartijen deel. Lolploegen zoals de Leuvense student ze zou noemen. Elvis - Echte Luierikken van in 't Stad - de partij van Wim 'Tattoo' Van de Velde, wil op strategische plaatsen in Aarschot teksen van Elvis Presley ophangen:

Aan de inmiddels beruchte stripteasetent Poco Loco verschijnen wellicht de lyrics van "Love me tender", terwijl ter hoogte van het politiecommissariaat voor "Jailhouse Rock" zal worden gekozen.

Hopelijk gaat het hem nu beter dan in 1994, toen hij met zijn partij Swa alle fietspaden bergaf wilde doen lopen. Hij haalde 2,4% van de stemmen, maar zijn idee werd helaas niet uitgevoerd. Een tweede lolploeg is IA IA - Iets Anders In Aarschot - van Johan Delafortrie. Een steek naar de andere politici, die niets anders doen dan... blaten? :-)

Voor wie zelf nog wat op onderzoek wilt gaan, hier enkele links naar websites van de plaatselijke partij-afdelingen:

Icons from Flaticon.