Blog: Admiral Freebee

Maandag 12 maart 2007, 13:54

Afgelopen week trad Admiral Freebee op in de AB. Het is al van 2003 geleden dat ik Tom Van Laere en de zijnen nog eens live aan het werk zag, en aangezien ik toch een website over de groep heb, vond ik het wel tijd om nog eens naar een Admiral-concert te gaan.

De show in de AB begon met een half uur vertraging, maar dat werd goedgemaakt met een concert van bijna twee uur. Het werd een greatest hits-show met een brede selectie nummers uit de drie cd's die al op de discografie van Admiral Freebee staan, zonder covers of nieuwe nummers. Na een accoustische tournee in de herfst, was dit het eerste elektrische optreden van Admiral Freebee op Belgische bodem sinds lang. Enkele rustigere parels van songs bleven daardoor achterwege, wat te verwachten was. Een groter probleem was echter de matige manier waarop dat elektrische werd uitgevoerd. Na de accoustische tournee moest de distortion blijkbaar helemaal open, zodat er weinig gevoel in het gitaarspel zat. De nummers werd vaak afgeramd, zonder aan muzikale fijnzinnigheid te denken, wat heel spijtig is.

Maar niet alles was slecht, en veel nummers van Admiral Freebee zijn zo sterk dat ze ook met een mindere uitvoering overeind blijven. Oh Darkness, op cd nochtans geen hoogvlieger, was hier wel een hoogtepunt (en een van de weinige hevige nummers die wél goed overkwamen). Vlak daarna zorgde Perfect Town voor een ijzingwekkend, verstillend en bevreemdend kippenvelmoment. Het eerste bisnummer Get Out Of Town blijft een van de beste Admiral Freebee-songs en is ook live nog steeds overweldigend sterk, al is de uitvoering - met een eerste deel zonder piano en met schitterende backing vocals, en een lang uitgesponnen tweede deel - heel anders dan het origineel. Nobody Knows You, door de band met z'n allen samen vooraan gebracht, zorgde voor een heerlijk slotstuk. Hoewel de kwaliteit van het concert in het algemeen te matig was, blijft er toch een goed gevoel aan over. Maar het staat wel vast dat mijn volgende Admiral Freebee-concert een accoustisch theaterconcert zal zijn, want het elektrische aspect was nu toch niet wat het zou moeten zijn.

Icons from Flaticon.