Blog: Califone en The Bony King of Nowhere

Donderdag 15 maart 2007, 19:36

Deel drie in de muziek-blog-inhaalrace: The Bony King of Nowhere en Califone op 30 januari in het Stuk in Leuven. Dat optreden was georganiseerd door de website Goddeau, een van mijn favoriete muziekresources. Ter gelegenheid van hun vijfjarig bestaan kregen zij ook een artikel in Het Nieuwsblad, waar ik het leuke weetje las dat Goddeau is onstaan uit ons aller favoriete Leuvense studentenblad Veto. En via datzelfde Het Nieuwsblad-artikel won ik twee vrijkaarten, waardoor dat optreden een mooie gratis examenafsluiter werd. (Examens die overigens weer met goede punten beloond zijn.)

Het voorprogramma was dus The Bony King of Nowhere, normaal gezien een band uit het Gentse, maar die was net gesplit, waardoor singer-songwriter Bram Vanparys alleen met zijn gitaar op het podium stond. Dat redde hij best goed, want de mooie nummers zorgden voor een speciale sfeer die de hele zaal muisstil maakte. Het half uur dat hij op het podium stond was net goed, langer zou waarschijnlijk wat eentonig geworden zijn.

De Amerikanen van Califone stonden (gelukkig) wel met een volledige groep op het podium. Zij situeren zich min of meer in de postrock (bij gebrek aan andere geschikte klassificatie), maar verschillen toch zeer sterk van Explosions in the Sky. Zo heeft Califone wel een zanger, leunen ze bij de blues aan, en experimenteren ze volop met allerhande diverse geluiden. Er zat geen duidelijke lijn in het concert, maar dat zorgde ook voor verrassingen. Enkele zeer sterke momenten deden naar meer verlangen, en dit concert was dan ook hopelijk niet het laatste wat we in België van Califone gehoord hebben.

Icons from Flaticon.