Blog: ...Yet your morals only run as deep as the surface

Zaterdag 21 april 2007, 22:59

"Kans op campusdrama klein aan KU" kopte Het Nieuwsblad deze week. Daarin argumenteert de directeur van de Technische Diensten dat er in Leuven veel meer sociale controle is, omdat de universiteit is geïntegreerd in de stad. En over de Campus Arenberg zegt men:

Zij genieten inderdaad minder van de sociale controle die heerst in het centrum van de stad, maar omdat het niet gaat om wooncampussen is daar ook minder nood aan.

Wat wel de wenkbrauwen doet fronzen, want met het Cité en Groenveld is Arenberg juist wel een mengeling van studentenresidenties en universiteitsgebouwen.

Neen, de realiteit is dat een dergelijke drama - een ziekelijk getormenteerde ziel die doldraait - overal kan gebeuren. En ik hoop inderdaad dat de kans in Leuven zeer klein is, maar dan omwille van een hele andere reden: het mentaliteitsverschil tussen Amerika en België. We hebben hier ook wel onze portie 'zinloos geweld'-incidenten gehad, maar die zijn er overal, hoor. Al bij al is onze maatschappij gelukkig heel sterk gekant tegen het gebruik van geweld. Wapendracht wordt afgekeurd en verafschuwd. Vergelijk dat met de houding die sommigen (velen?) in Virginia Tech zelf hadden, nog geen jaar geleden, tegenover het wapenverbod op de campus:

I am qualified and capable of carrying a concealed handgun and urge you to work with me to allow my most basic right of self-defense, and eliminate my entrusting my safety and the safety of my classmates to the government.

Gelukkig is een redenering als "I considered bringing my gun with me to campus, but did not due to the obvious risk of losing my graduate career, which is ridiculous because had I been shot and killed, there would have been no graduate career for me anyway;" voor ons absurd. Daarom ook dat de het drama van Erfurt meer indruk op mij gemaakt heeft, dan de slachting op Virginia Tech, hoe gruwelijk die ook is. Duitsland ligt veel dichter bij ons - letterlijk maar vooral figuurlijk, qua mentaliteit. Bovendien ben ik zelf nog in Duitsland naar school geweest. De gebeurtenissen van Erfurt maakten pas echt duidelijk dat een schietincident overal, ook hier, kan gebeuren. Labiele psychopaten zijn er overal. Wapens ook. Gelukkig vind je die twee hier niet zoveel samen als in de VS, zodat de politie van Leuven zich met een gerust hart kan blijven toeleggen op het bekeuren van verkeerd rijdende of niet verlichte fietsen.

Icons from Flaticon.