Blog: Google Maps API

Donderdag 3 mei 2007, 20:24

Een van de grootste Squadra-activiteiten was de ontbijtdienst. We hebben 80 ontbijtpakketten bij Winezen op kot bezorgd. Dat zorgde voor een hele organisatie, waarbij ik me sterk heb ingezet om het bezorgen vlot en georganiseerd te laten voorlopen. Met succes, want de hele ontbijtdienst is vrijwel probleemloos verlopen.

Om gedoe met stratenplannen te vermijden, had ik op voorhand voor elke bestelling een papier voorzien met alle gegevens en ook een kaartje met de locatie van het kot van de klant op aangeduid. Die kaartjes werden automatisch gegeneerd met de Google Maps API. Die API (Application programming interface) biedt ontwikkelaars als mij de mogelijkheid om zelf toepassingen te creëren die gebruik maken van de technologie van Google Maps. In dit geval dus het opzoeken en markeren van kotadressen op een kaart. Dat werkt heel vlot. Het is een indrukwekkend staaltje Web 2.0, en mooi van Google om hun technologie daarvoor open te stellen.

Google is echter niet alleen. Ook Map24 heeft een gratis beschikbare API. De API van Map24 biedt zelfs een veel uitgebreider pakket aan mogelijkheden. Zo heb je bij Google een extra extension nodig om iets anders dan standaard markers op je kaart te plaatsen, terwijl bij Map24 het plaatsen van HTML objecten op de kaart standaard voorzien is. Een nadeel van Map24 is wel dat deze op Java gebaseerd is, wat in mijn geval problemen gaf bij het afdrukken van de kaartjes, waardoor ik voor de Google Maps API heb gekozen voor de ontbijtdienst. Maar al wie geboeid is door de (meestal overroepen) wonderen van Web 2.0, zijn de mogelijkheden van beide API's zeker het ontdekken waard.

Icons from Flaticon.