Blog: Uncle Tom's Cabin

Woensdag 25 juli 2007, 00:10

Een van de meeste invloedrijke boeken ooit was zonder twijfel Uncle Tom's Cabin van Harriet Beecher Stowe. Het verhaal over slavernij uit 1852 heeft een niet te verwaarlozen rol gespeeld in het uitbreken van de Amerikaanse burgeroorlog. Het was ook de bestverkochte roman in de V.S. in de negentiende eeuw, en een van de eerste bestsellers geschreven door een vrouw.

Ook anno 2007 is het Uncle Tom's Cabin nog steeds heel boeiend om te lezen. Je krijgt een veelzijdig beeld van de slavernij die in Zuiden van de V.S. alomtegenwoordig was. Voor wie het Amerika van halverwege de negentiende eeuw wilt leren kennen is dit een prachtig boek, en het verhaal is nog boeiend ook.

Niet alle aspecten van Uncle Tom's Cabin zijn onverdeeld positief. Bij momenten gaat de kwaliteit van de schrijfstijl wat achteruit (misschien is het boek iets te lang), en halfverwege het verhaal blijft de sfeer nogal lang zwaarmoedig. Zeker anno 2007 klinkt Stowe ook vaak overdreven moraliserend, al zal dat 150 jaar geleden zeker zijn effect gehad hebben. Ook de diepgewortelde Christelijke inspiratie (met Uncle Tom die zelfs als een soort Christusfiguur eindigt) past niet meer echt bij het wereldbeeld dat de gemiddelde mens nu heeft.

Maar geen van deze min-punten is doorslaggevend in de indruk die het boek nalaat. Wel het onwaarschijnlijke talent van Stowe om het probleem van de slavernij uit de meest diverse oogpunten te benaderen, en er steeds even doordacht en genuanceerd over te schrijven. Ook de schitterende uitwerking van de personages, met name hun manier van voorkomen en manier van spreken. En verder het verhaal, dat wel zijn zwakke punten heeft, maar desondanks over de hele lijn heel meeslepend is.

Uncle Tom's Cabin is geen roman om zomaar eventjes te lezen. Wel een historisch belangrijk boek dat een diepe indruk achterlaat als je het hele verhaal doorleefd hebt.

Icons from Flaticon.