Blog: @ntidepriboek

Donderdag 30 augustus 2007, 21:28

Soms valt je oog, al rondturend in de bib, op een boek dat geen enkel belletje doet rinkelen, maar toch je aandacht weet te vangen, en na een iets nauwkeurigere inspectie wel het lezen waard wordt bevonden. Met wat geluk heb je er enkele dagen later een verrassend leuke leeservaring bij. Zo verging het mij met het @ntidepriboek, geschreven in 2003 door de mij onbekende Kathelijne de Brauwer.

De plot: de puberende Dimi voelt zich depri, en begint een kettingmail (foei) waarin hij anderen vraagt om hem opbeurende reacties te sturen, en om hun antwoorden te geven op de grote levensvragen zoals 'wat is de zin van het leven?' en 'kan een jongen met pukkels, een beugel en een bril ook een lief vinden?'. De kettingbrief slaat aan, en Dimi krijgt een hele hoop reacties, die het eigenlijke @ntidepriboek vormen.

De 'AD' (voor adolescenten) waarmee het boek gelabeld is, geeft terecht de indruk dat je geen groot literair werk mag verwachten. Maar Kathelijne de Brauwer weet er wel een vlotte, ludieke stijl op na te houden. De briefschrijvers geven de meest diverse adviesen en meningen, en schetsen zo ook zichzelf als bepaalde (herkenbare, doch gekarikaturiseerde) typetjes. Vaak schuilt er een subtiele satire in de brieven. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Dimitri,

er bestaan tegenwoordig veel mannenbladen.
Het valt me echter op dat die nooit vraagrubrieken bevatten.
Dus dacht ik dat mannen nooit met vragen zitten.
Door jouw kettingbrief weet ik echter dat dat wél het geval is.
Antwoorden op je vragen heb ik alleen niet.
Probeer het eens bij Flair.

Roos

Tussen de grapjes door duikt er soms ook een levenswijsheid op:

Maar zie ja alles alleen maar zwart-wit, als een tekening in een kleurboek waar nog geen kleuter op werd losgelaten, dan is er maar één oplossing: kleuren, man kleuren! En je hoeft echt niet binnen de lijntjes te blijven, laat je dat door niemand wijsmaken. Buiten de lijntjes kleuren mag, en is zelfs aan te raden.

Dat die levenswijsheid clichégewijs van een clochard komt, neem ik er met de glimlach bij.

Het @ntidepriboek blijft natuurlijk een tienerboek, maar kan toch zeker leuk om te lezen zijn voor mensen die reeds een ander cijfer vooraan hun leeftijd hebben staan.

Icons from Flaticon.