Blog: Cambridge

Woensdag 1 oktober 2008, 13:35

Mijn eerste vijf dagen in Cambridge zitten erop en alles verloopt goed. Ik heb een gigantisch grote kamer in het gezellige Malting House. Blijkbaar wou Darwin College een muur bouwen en er twee kamers van maken, maar kregen ze geen bouwvergunning. Zodus heb ik nu een kamer die veel groter is dan al de andere kamers en is iedereen hier jaloers... Mijn huur is echter ook wel hoger dan voor de andere kamers. In het Malting House is plaats voor elf studenten, en er zijn ook nog twee kamers die worden vrijgehouden voor gasten. Momenteel zijn er al acht studenten aangekomen, allemaal Part III (mijn wiskundeopleiding) of LL.M. (Master in de rechten), en de stand is 2-6 in ons nadeel. Blijkbaar zijn Part III en LL.M. de twee opleidingen die het vroegst in het jaar afgerond worden, en regelt men het zo dat de kamers in het Malting House vroeg vrijkomen voor andere gasten. Wat betreft nationaliteiten zijn er twee Ierse meisjes, een Amerikanen en een Amerikaanse, een Schot, een Serviër, een Indiër en mezelf.

Het Malting House is op twee minuutjes wandelen van het hoofdgebouw van Darwin College. Daar is onder andere een study centre (met computers en een bescheiden bibliotheek), een tv room (met relaxzetels en een grote projector, maar het is wel irritant als er in de gym ernaast muziek wordt opgezet) en een leuke studentenbar met goedkope prijzen. Ook is er een cafetaria waar 's middags en 's avonds gegeten kan worden. Na het eten gaan de meesten koffie of thee drinken in de parlor, want met de gong wordt iedereen uit de cafetaria gejaard opdat die proper gemaakt kan worden. Dat napraten in de parlor lijkt eerst een wat rare gewoonte, maar het is een heel gezellige manier om wat te babbelen en andere studenten te leren kennen. Ook in de cafetaria zelf is de sfeer heel open. In de Alma ga je in voorbestemde groepjes aan tafel zitten en als individuele eter zet je jezelf in een rustig hoekje. Maar hier in Darwin College sluit iedereen gewoon aan en wordt er gezellig over en weer gepraat.

Veel praktische zaken zijn geregeld. Mijn internet werkt, ik heb een fiets gehuurd, de verwarming is aangezet... Een bankrekening bij Barclays wordt momenteel opgezet, al is dat niet helemaal vlot verlopen. Vrijdag maakte ik een afspraak om maandag de rekening op te zetten, en zowat alle informatie die ik op vrijdag kreeg, bleek op maandag volledig fout te zijn... Voor de rekening moet ik geen maandelijkse kost betalen, maar ze is heel basic: geen betaalkaart (enkel een kaart waarmee ik geld kan afhalen), geen internet banking, enzovoort. Ergens is het natuurlijk wel te begrijpen dat de banken weinig aanbieden aan internationale studenten, die waarschijnlijk toch nooit hun groot geld bij die bank zullen steken.

Het Centre for Mathematical Sciences, waar al mijn lessen zullen doorgaan, is absoluut indrukwekkend. Mooie, grote, moderne gebouwen, die een harmonieus geheel vormen met elkaar en met het groene gras dat alom groeit (zelf op het dak van de cafetaria). De wiskundebibliotheek (Betty and Gordon Moore Library) is al even modern en indrukwekkend (in tegenstelling tot de universiteitsbibliotheek, een wanordelijk en oud gedrocht). Ik heb overigens 24 uur op 24 toegang tot de wiskundebibliotheek, toch wel een indrukwekkende service.

Een andere handige dienst: een aantal buitenlandse sattelietzenders, waaronder BVN, worden door de universiteit ontvangen en digitaal uitgezonden binnen het universiteitsnetwerk. Ik ben momenteel dus in hoge kwaliteit het VRT-journaal aan het bekijken.

Momenteel heb ik al twee andere Part III-studenten ontmoet: Liam, de Schot in de kamer naast mij, en Rachel, een meisje uit Bristol die ook in Darwin College zit, maar niet in hetzelfde gebouw. Vanavond proberen we om met meer Part III studenten, ook uit andere Colleges, af te spreken. De lessen beginnen overigens pas binnen een week.

Icons from Flaticon.