Blog: Stephen Hawking en Ely

Dinsdag 14 oktober 2008, 23:26

Toen ik zaterdagnamiddag het Malting House buitenstapte, schrok ik mij een hoedje toen ik zag wie er juist om de hoek kwam: Stephen Hawking, rolstoel met ingebouwde laptop en al, op 'wandeling' genietend van het goede weer. Blijkbaar heeft hij een villa niet ver hier vandaan. Hawking zag er overigens beter uit dan op de meeste foto's van hem. Blijkbaar heeft hij ook al de Part III lectures over Cosmology bijgewoond, "and he kept on beeping" volgens ooggetuigen. Ik heb echter de handen al vol met mijn eigen lessen, dus de toerist uithangen bij Cosmology zit er niet echt in.

Die lessen vinden helaas ook plaats op zaterdagvoormiddag. Dat is ook binnen Cambridge zeldzaam. Gedurende de week moet je rond 8u50 slalommen tussen aanschuivende auto's, half wakkere voetgangers en onvoorzichtige fietsers. Maar op de weg naar de les op zaterdagochtend lijk je de enige ziel op de hele aardbol te zijn die al uit bed is moeten kruipen.

Zondag is dus de enige dag zonder lessen en is derhalve tot een levensnoodzakelijke 'no-maths-Sunday' uitgeroepen. Een volle dag voor uitstapjes of andere activiteiten, zolang het maar geen wiskunde is. Op de eerste no-maths-Sunday hebben Mark (een kotgenoot uit Indië) en ik de fiets genomen naar Ely. Ely is een klein stadje met een gigantische kathedraal, op een dikke 25 km van Cambridge in vogelvlucht. Je kan echter ook cycling routes 51 en 11 volgen. Dan is de afstand ongeveer 40 km, maar de tocht wordt veel aangenamer en veiliger. De cycling routes zijn hier niet zo dik bezaaid als in Vlaanderen, en meestal ook van mindere kwaliteit. Zo was er een stuk van goed 5 km, tussen de Newmarket Park & Ride en Bottisham, dat enkel bestond uit een - weliswaar losliggend - fietspad langs een hoofdweg. Maar desalniettemin zijn de cycling routes best aangenaam. In bijzonder de tweede helft van de tocht Cambridge-Ely (vanaf Swaffham Prior) is werkelijk de moeite: goede, kalme wegen en een schitterend landschap. Ook fiets je door het natuurgebied Wicken Fen, dat in 1899 het eerste gebied was dat aangekocht werd door National Trust. Ze betaalden toen de volle tien pond voor de aankoop van de grond. Nu betaal je half zoveel om toegang te krijgen tot het natuurgebied (het fietspad is echter vrij toegankelijk). Ook een windmolen met witte wieken is hier te bezichtigen, waarschijnlijk een grotere attractie voor de Britten zelf dan voor mij...

Maar op naar Ely dus. De kathedraal van Ely groette ons al in de verte van kort na Wicken Fen, vanop 10 km afstand. Naar het schijnt kan je de kathedraal bij goed weer ook van bovenop King's Chapel in Cambridge zien. Het omgekeerde is ons echter niet gelukt. Goed weer was het wel (schitterend weer zelf, perfect voor een goede fietstocht), maar King's Chapel is lang niet zo groot als de kathedraal en je moet ook tegen de zon in kijken.

De kathedraal werd rond 1100 gebouwd. Alle kunst (glasramen, schilderijen...) is echter van latere datum, omdat de originele werken vernield werden gedurende de reformation. De kathedraal heeft twee torens, de West Tower (66 m) en de Octagon (52 m). Er zijn rondleidingen door beide torens, en Mark en ik volgenden een rondleiding door de Octagon. Hoewel dit niet de hoogste van de twee torens is, is de Octagon bijzonder door zijn achthoekige vorm, en onderweg krijg je ook een unieke blik op de kunst die zich aan de binnenkant van de toren bevindt. Op het dak heb je een uitstekend zicht op de omgeving van Ely en op de West Tower. De rondleiding is absoluut aan te raden.

De kathedraal domineert heel Ely, dat voor de rest niet erg veel meer te bieden heeft. Er is nog een museum in een huis waar Oliver Cromwell woonde, een ruim stadspark en een gezellig haventje aan de rivier Great Ouse. Maar in vergelijking met de kathedraal valt dat allemaal nogal zwak uit.

Mark - die nooit meer dan 15 km aan een stuk gefietst had, en voor wie de heenrit dus al een hele prestatie was - nam de trein terug naar Cambridge. Ikzelf ben met de fiets teruggereden. 's Avonds heb ik ook nog Belgische pannenkoeken gemaakt, die hier erg in de smaak vielen.

Het is hopelijk wel duidelijk dat de eerste no-maths-Sunday een groot succes was. Ik heb overigens ook een hoop foto's van de tocht naar Ely op deze site geplaatst.

Icons from Flaticon.