Blog: Societies en Edale

Woensdag 22 oktober 2008, 15:29

Om te beginnen een kort woordje over studentenkringen in Cambridge. De Cambridge University Students' Union (CUSU) neemt ongeveer dezelfde overkoepelende rol in als LOKO in Leuven. De verdere vertakking van studentenkringen is echter sterk verschillend. Er is een aparte Graduate Union (GU), die zich complementair ten opzichte van de CUSU opstelt en zich vooral op graduate students concentreert. (Onder graduate valt alles wat na het eerste Bachelor-diploma komt, dus ook Part III.) En dan zijn er een heleboel societies. Enerzijds zijn er societies per College. Hier in Darwin College heb je onder andere een Film Club en verschillende sportploegen die deelnemen aan College Leagues. Anderzijds heb je een bijzonder lange lijst van societies die niet College-gebonden zijn. Je hebt sport-societies (zelfs een Cambridge University Korfball Club), herkomst-gebonden societies (zoals de bescheiden Cambridge University Dutch and Flemish Society die niet veel meer organiseert dan een 'borrel' elke maand), studiegebonden societies (zoals de Scientific Society die met name bijzonder interessante lezingen organiseert), orkesten, toneelgezelschappen, debat-societies, religieuze groepen, moordspelen, etc.

Die societies, klein en groot, hebben zich twee weken geleden allemaal voorgesteld op de Society Fair, een massaal evenement met veel gratis gadgets, waaronder gratis slices pizza en gratis condooms, waarover nu moord en brand wordt geschreeuwd omdat er een of ander kwaliteitslabel op ontbreekt. Dat alles vond plaats in een veel te kleine sporthal. Waar je ook kijkt in Engeland, zie je brandveiligheidsmaatregelen en -richtlijnen, maar als puntje bij paaltje komt, stoppen ze toch zonder morren veel te veel mensen in een onveilige ruimte. Letterlijk gehoord op de voorstelling van de Cambridge University Hillwalking Club: "There are probably way more people in this room than safety regulations allow, so please mind, if there happens to be a fire, just... well... run.".

Met die Cambridge University Hillwalking Club (CUHWC) ben ik afgelopen zondag naar het Peak District getrokken. De busrit duurde vier uur enkel, wat vrij lang is voor slechts zes uur te kunnen wandelen. De meeste organisaties van de CUHWC zijn dan ook weekends of vakantietrips, meestal naar Snowdonia of het Lake District. De weekends zijn helaas vrij problematisch voor mij, wegens mijn lectures op zaterdag...

Maar afgelopen zondag trokken we dus naar het Peak District, meer bepaald naar Edale. De heuvels zijn van hoogte vergelijkbaar met de Ardennen, maar het Peak District ziet er totaal anders uit omdat het landschap slechts bekleed is met gras en veen, en er nauwelijks een boom te bespeuren is. Van Edale wandelden we in kleinere groepen via verschillende routes naar Hayfield. Het weer was bewolkt en extreem winderig. Op een heuvelrug was een groep mensen met modelvliegtuigjes aan het profiteren van die wind, maar het verbaasde me dat ze het überhaupt aandufden om hun dure vliegtuigjes in de storm te gooien. Verder op de wandeling kwamen we langs de Kinder Downfall, normaal gezien een waterval van 10 meter. Maar nu viel het water slechts een meter omlaag, voordat de wind erin schoot en al het water terug naar boven blies! Het fenomeen komt blijkbaar wel vaker voor bij deze waterval, maar was toch erg spectaculair.

Foto's van de wandeling zijn te vinden in het fotoalbum.

Als extraatje nog een interessante link. Het Kinder Mountain Rescue Team, dat gebaseerd is Hayfield en dat we gelukkig niet nodig hebben gehad, houdt een bijzonder boeiende weblog bij over hun activiteiten, oefeningen en reddingsoperaties.

Icons from Flaticon.