Blog: Varia uit Cambridge

Zaterdag 15 november 2008, 20:53

  • De Amerikaanse presidentsverkiezingen volgen in een stad die barst van de Amerikaanse studenten, was bijzonder interessant. Uit gesprekken met hen kan je bijzonder veel te weten komen over het Amerikaanse politieke systeem en politieke denken. De grote meerderheid van de Amerikaanse studenten in Cambridge is overigens democratisch-gezind. Het belang van de verkiezingen werd soms geminimaliseerd ("the 2012 election will be much more important for the future of the USA"), maar werd meestal hoog ingeschat (zelfs een "this will probably be one of the most important days in my life" werd mij enkele weken geleden toevertrouwd). Het resultaat werd natuurlijk met vreugde en hoop onthaalt, met als enige demper op de vreugde de goedkeuring van proposition 8 in Californië.
  • De Britten zijn bijzonder begaan met de World War-herdekingen. 11 november is weliswaar geen bank holiday, maar de meeste herdenkingen vinden plaats op de tweede zondag van november - Remembrance Sunday. Het aantal mensen dat voor de gelegenheid een poppy op zijn vest speldt, is ronduit verbazingwekkend. Ik kan me niet voorstellen dat men in België de bevolking zou kunnen overtuigen om zo massaal een dergelijk gebaar te doen.
  • In Engeland heerst de gewoonte elkaar te groeten met "hi, how are you?". Dat zit zo ingebakken, dat zelfs als ik al fietsend een wandelende vriend groet met "hi", daar ook "hi, how are you?" op volgt, ook al ben ik ondertussen al 20 meter voorbij hem gefietst. Het traditionele (positieve doch evenzeer nietszeggende) antwoord is "I'm fine, how are you?". Dit rollenspel gaat al snel op de zenuwen werken van een Belg die gewoon is aan een simpele "hallo/hoi" groet zonder meer...
  • Reünie van het halve Belgische IMO-team van 2005 in Cambridge:

    François, Guolong, Stijn

Icons from Flaticon.