Blog: Twelve days of Christmas

Dinsdag 18 maart 2008, 12:23

Het is altijd leuk om feiten te googlen en liedjes te youtuben, als er in een webcomic naar gerefereerd wordt. Zo kwam ik via PHD comics - die me eerder zelfs al een portie Grease verkocht - terecht bij het (in onze contreien onvertaalde ergo onbekende) kerstlied "Twelve Days of Christmas".

24 jaar geleden kreeg een creatieve ziel bij PNC Financial Services het idee om jaarlijks bij te houden hoe diep my true love in de geldbuidel moet tasten voor de goederen en diensten in het lied, inclusief multipliciteit. Zo ontstond de Christmas Price Index, en leuke parodie op de traditionale consumentenprijsindex. De Christmas Price Index houdt dus vooral de prijs bij van levend gevolgelte en van de entertainment-industrie, met als uitzonderingen een perenboom, vijf gouden ringen en eight maids a-milking, die worden betaald volgens het minimumloon. De index wordt nogal uit evenwicht getrokken door de seven swans a-swimming, die door een plotse prijsdaling de index in 1995 deden halveren. Maar desondanks zijn er enkele boeiende trends zichtbaar. Zo volgt de Christmas Price Index in grote lijnen toch de gewone prijsindex, en is de relatieve prijs van de diensten ten opzichte van de beesten en goederen over de jaren sterk gestegen. Maar de grootste verdienste van de Christmas Price Index is dat het ludieke kantje hem zo aanlokkelijk maakt: ik zou nooit zoveel tijd hebben gestoken in het bestuderen van een gewone consumentenprijsindex.

"Twelve Days of Christmas" kan natuurlijk ook nooit vermeld worden, zonder in een adem te verwijzen naar de geniale tekst The Complexity of Songs van Donald - TeX - Knuth. (Met verontschuldigingen aan het gros van de wereldbevolking die er geen jota van zal snappen, maar het is nu eenmaal te geniaal om het te onhouden aan de ene persoon die het wel zal snappen, en ik kan er ook niet aan doen dat mijn gevoel voor humor al behoorlijke geeky is.)

Icons from Flaticon.