Blog: South Park kijken met Firefox 3

Woensdag 7 mei 2008, 20:52

Sinds enkele weken zijn alle afleveringen van South Park legaal online te bekijken op de site South Park Studios. De schitterende parodieën op alles wat leeft of geleefd heeft, maken van South Park een ideale ontspanning, die nu dus de klok rond gratis ter beschikking staat. Het kijken op de pc geeft je bovendien de kans om meteen alle verwijzingen die de scenaristen erin gestoken hebben uit te spitten (Wikipedia is een goed startpunt), zodat je er nog slimmer van wordt ook. Er zijn echter enkele ongemakken, met name de reclameonderbrekingen en de niet werkende fullscreen-knop. Met Firefox heb je daar echter in een handomdraai een oplossing voor.

De reclame wordt meteen weggewerkt door de (sowieso onmisbare) extension Adblock Plus. Als Adblock voorzien is van een goede filterset tenminste, maar dat kan ook helemaal automatisch met de Filterset.G Updater. Adblock blokkeert dus niet alleen banners, maar zelfs de reclamefilmpjes in flash worden er tussenuit gehaald.

Nu moeten we de video nog fullscreen krijgen. De fullscreen-knop wordt gerepareerd door een scriptje voor de Greasemonkey extension. In Firefox 3 (momenteel nog in beta) kan het echter ook zonder Greasemonkey, dankzij de nieuwe full page zoom. Druk op herhaaldelijk Ctrl-+ en de video wordt vanzelf naar wens uitvergroot. Met F11 wordt ook het browserschrem zelf uitgespreid over het hele beeldscherm. Enig probleem: de Flash-speler is geopend in een nieuw browservenster zonder scrollbars, zodat door het inzoomen een deel van de video buiten het venster valt. De oplossing: Firefox gewoon dwingen om nooit op eigen initiatief nieuwe vensters te openen, maar steeds voor nieuwe tabs te kiezen. Dit vind ik sowieso een veel gepaster gedrag. Om dit in te stellen, typ je about:config in de locatiebar, onderdruk je een eventuele angst voor draken, zoek je naar de instelling browser.link.open_newwindow.restriction en zet je deze op 0 (in plaats van de default waarde van 2). Zo: je DIY-fullscreen South Park staat te wachten. Met 174 afleveringen, and counting. Have fun!

Icons from Flaticon.