Blog: Ergernissen

Dinsdag 15 december 2009, 21:11

Scène 1: Ik kom met de trein terug vanuit York en heb onderweg een koffietje gedronken. Het lege kartonnen bekertje geraak ik in het station van Leeds nergens kwijt. Vuilbakken zijn er namelijk niet, uit angst voor aanslagen, neem ik aan, dus ik hou het bekertje bij me. Vervolgens wil ik FreeCityBus nemen, maar de bestuurder zegt dat ik met het bekertje niet de bus op mag. "Maar het is leeg." "Neen, je moet het weggooien." "Maar er zijn hier geen vuilbakken." "Gooi het gewoon op de grond." "...???" "Gooi het op de straat." Dan heb ik nog liever dat men mij weigert, dan dat men zo'n minachting toont voor het milieu en voor de properheid van de stad.

Ik heb een klacht gestuurd naar busmaatschappij First. In een standaardbrief heeft men me geantwoord: "We are looking into the matters highlighted." De diplomatische toon van die zin doet echter exact het tegengestelde vermoeden...

Scène 2, even later in de Morrisons supermarkt: Ik zie scampi's in de aanbieding: één kopen één gratis. Interessant. Ik leg twee zakjes in mijn mandje. Bij het afrekenen valt het totaalbedrag mij tegen. Ik kijk het kasticket na en stel vast dat beide zakjes scampi's mij zijn aangerekend. Als ik erover klaag, blijkt dat ik de aanbieding verkeerd gelezen heb. Het is niet "buy 1, get 1 free", maar "buy 1, get 2 free"! Maar dan moet je er ook werkelijk drie kopen. De oplossing: voor niets een extra zakje scampi's gaan halen, en dan bij customer service de prijs van een zakje terugbetaald krijgen!

Af en toe ervaar ik ook nog wel eens een cultuurschokje hier in Engeland. Zo was ik op zoek naar nieuwe washandjes. Ik had er twee mee uit België, maar het ene is op mysterieuze wijze verdwenen en het andere is wat versleten. Maar zoals ik vorig jaar heel Cambridge vergeefs heb afgezocht naar cursuspapier met lange ruitjes, heb ik nu zonder succes heel Leeds afgelopen zonder een washandje te vinden. Ze kennen het niet in Engeland, ze hebben er zelfs geen woord voor! Hoe kan men zoiets essentieels voor de persoonlijke verzorging missen hier? Het moeten allemaal viezeriken zijn, die Engelsen, een andere verklaring heb ik niet...

En nu ik toch ergernissen op een rijtje aan het zetten ben, moet ik toch ook het feit vermelden dat in Woodhouse geen huis veilig is voor inbraak, tenzij er een ijzeren hek voor de voordeur is bevestigd. Voor onze deur is er inmiddels ook een hek geïnstalleerd, dus we zijn weer iets beter beveiligd. Maar het geeft toch geen goed gevoel dat zo'n grove maatregelen noodzakelijk zijn.

Misschien is er toch nog hoop dat mijn gestolen laptop en fototoestel plots terug verschijnen. Het Nieuwsblad bericht namelijk over Aarschot:

In augustus stelde de politie een daling van het aantal inbraken vast met liefst 105 procent ten opzichte van augustus vorig jaar.

Dat is dus een negatief aantal inbraken in augustus dit jaar? Dus dieven die gestolen goederen terug komen brengen? Een andere betekenis kan ik hier niet aan geven. Laat ons hopen dat het waar is.

Icons from Flaticon.