Blog: Guolong vs. LGBT

Dinsdag 17 maart 2009, 21:07

De laatste maanden heeft Cambridge veel te verduren gehad: sneeuwstormen, overstromingen, een virusepidemie, een bezetting van de rechtenbibliotheek, een schoen naar het gezicht van de bezoekende Chinese premier... Maar een van de grootste controverses komt nog wel van een Belgische wiskundestudent. Niet mezelf, maar Guolong Li.

Guolong was een van mijn teamgenoten op de IMO 2005 en is momenteel tweedejaars wiskundestudent hier in Cambridge. Zoals zijn naam suggereert, en zijn ietwat surreële autobiografie vertelt, is Guolong van Chinese origine. Wie hem kent, weet dat hij behoorlijk irritant kan zijn, maar ook behoorlijke grappig, en meestal allebei tegelijk. En dat hij zijn eigen, soms vrij zorgwekkende, wereldvisie heeft, waar niemand ook maar een haartje verandering in kan brengen.

Dat alles is twee weken geleden naar hem teruggekaatst. Guolong had zich namelijk kandidaat gesteld om president te worden van de Cambridge University Student Union (CUSU), een beetje een LOKO-voorzitter-achtige post, die in een stemming onder alle studenten verkozen wordt. Hij was een soort van lolkandidaat (zie onder andere zijn Bob De Bouwer-campagnelied), al is het met Guolong nooit duidelijk of hij nu serieus is, of grapt. Wie hem kent, leert bijgevolg om hem altijd als grap op te vatten. Maar wie hem niet kent, kan serieus op de tenen getrapt worden door Guolong. En als Guolong dan nog, in een op video opgenomen debat (cf. minuut 24 en volgende), stelt dat LGBTs (lesbian, gay, bisexual, transgender) moeten "overtuigd worden om te veranderen", dan heb je een schandaal. Uiteindelijk heeft Guolong zich teruggetrokken uit de verkiezingen.

De Facebook groep "Homophobia in CUSU elections", die al meer dan 600 leden heeft, is boeiend om te volgen. Enerzijds heb je de (terecht) verontwaardigde mensen, en anderzijds zijn er ook reacties met kennissen van Guolong, die alles meer relativeren en enkele gekke Guolong-anekdotes bovenhalen ("tries to persuade the vegetarians in my college that meat is "delicious" and that there is no fun in being vegetarian") om zijn persoonlijkheid ("a living talking Borat") toe te lichten.

Guolongs doelstelling om de verkiezingen interessanter te maken, is dus een beetje té goed geslaagd. Het is spijtig dat zijn campagne zo'n negatieve draai heeft genomen, want Guolong had anders wel enkele goede punten, met name zijn "hakuna matata spirit": Cambridge neemt zichzelf inderdaad nogal vaak te serieus. Dat werd hier perfect geïllustreerd door het feit dan men niet weet hoe met een lolkandidaat om te gaan. Versta me niet verkeerd: afkeurende reacties op Guolong's LGBT-uitspraken zijn zeker op hun plaats. Maar het is wel jammer dat er nu een spreekwoordelijke bom ontploft in het gezicht van de excentrieke maar ongevaarlijke Guolong, terwijl er zeker weten veel serieuze politici rondlopen met ernstigere anti-homo overtuigingen. Maar die laatste groep is voorzichtig genoeg om daar geen expliciete uitspraken over te doen...

Icons from Flaticon.