Blog: Safe Area Goražde

Zaterdag 23 mei 2009, 18:37

De oorlog in Kosovo, die heb ik nog wel bewust meegemaakt. Maar wat er zich daarvoor in de Balkan allemaal afspeelde, daar wist ik tot voor kort bijna niets over. Ik was toen nog erg jong en bij de geschiedenislessen op school zijn we - ik heb er al meer over geklaagd - nooit voorbij 1950 geraakt. Srebrenica? Dat doet nog wel een belletje rinkelen. Volkerenmoord. Maar wie er wie dan uitmoordde? En Nederlandse soldaten hadden er ook iets mee te maken, niet? Maar in welk land Srebrenica nu eigenlijk ligt?

Een boek heeft nu verandering in mijn onwetendheid gebracht. En niet zomaar een boek: de graphic novel "Safe Area Goražde" van de Amerikaanse tekenaar-journalist Joe Sacco. Hij beschrijft zijn eigen ervaringen in de Bosnische stad Goražde. Goražde was van 1992 en 1995 omsingeld door vijandelijke Bosnisch-Servische leger en in principe beschermd door de NAVO. Die NAVO-bescherming kon in Srebrenica geen genocide voorkomen. De beveiligde zone van Goražde bleef wél tot het einde van de oorlog ongeschonden, al heeft het vaak weinig gescheeld. Hoewel het Bosnisch-Servische leger nooit controle kreeg over de stad, had de bevolking toch bijzonder veel te lijden.

Dat alles wordt bijzonder aangrijpend geportretteerd door Joe Sacco. "Safe Area Goražde" is een mengeling van getuigenissen van inwoners van Goražde en van historische achtergrond. Bovenal is het boek een erg boeiende manier om meer te weten te komen over de oorlog in Bosnië.

Als extraatje kan je naar het verhaal van enkele Britse soldaten in Goražde luisteren.

Icons from Flaticon.