Blog: Gwen Raverat

Dinsdag 23 juni 2009, 19:16

Dit jaar heb ik in Cambridge gewoond in het bijzondere Malting House. Een heel andere woonst dan Residentie Groenveld in Heverlee - daarvan worden geen foto's gepost op Flickr met een onderschrift vol nieuwsgierigheid over wat er binnenin is! Het Malting House was oorspronkelijk een opslagplaats van de plaatselijke brouwerij, en kreeg 100 jaar geleden zijn huidige uitzicht. Sindsdien deed het huis onder andere dienst als concertgebouw en repetitieruimte, experimentele school en woonhuis. In 2003 werd het gebouw gekocht door Darwin College en werd het omgebouwd tot studentenaccommodatie. (Zij het niet zonder een kleine polemiek: 1, 2, 3. Het tweede artikel vermeldt ook "the retention of the dining room rather than its subdivision into two bedrooms", wat verklaart dat mijn kamer zoveel groter is dan de andere kamers.)

Het Malting House is heeft echter niet eens de beroemdste geschiedenis van alle gebouwen van mijn College. Darwin College bevat immers ook Newnham Grange en de Old Granery, de vroegere woonplaats van onder anderen George Darwin en Gwen Raverat, zoon en kleindochter van Charles Darwin. (Darwin College heeft ook een Gwen Raverat House, maar dat is op een andere locatie.) Die geschiedenis wordt in geuren en kleuren verteld door Gwen Raverat zelf in haar childhood memoir "Period Piece". "Period Piece" werd geschreven in 1952, toen Gwen al 67 jaar oud was, maar het boek vertelt met kinderlijk enthousiasme en oprechtheid over haar jeugd in Cambridge. Het is een boek vol sappige anekdotes en karikaturen, geschreven met een aanstekelijke humor. Ook bevat "Period Piece" tekeningen van Gwen Raverat zelf (die kunstenares was, vooral bekend voor haar houtgravures), waarvan er veel nog herkenbare taferelen in Cambridge (met name in en rond Darwin College) voorstellen. Hieronder het zicht vanop "Darwin Island 1" naar Darwin College toe, en Gwens tekening van hoe het er dik 100 jaar geleden uitzag...

Gwen Raverat en Darwin College nu

Ook het muurtje langs Silver Street is nog verbazingwekkend herkenbaar. De deurtjes zijn verdwenen, maar ook hun profiel is nog te zien als je goed kijkt op de foto:

Gwen Raverat en Silver Street nu

Ik kan niet geloven dat ik "Period Piece" nu pas ontdek en dat niemand het me eerder onder de neus geduwd heeft, zo'n heerlijk boekje is dit, in het bijzonder voor wie zelf een nauwe band heeft met Cambridge en Darwin College.

Om af te sluiten moet ik toch nog dit opmerkelijke (en onbewuste?) Vlaams-isme uit "Period Piece" vermelden: "We used to play on her bed with little tin pots and pans, called Pottikins and Pannikins." :)

Icons from Flaticon.