Blog: Alsa en Pulseaudio

Woensdag 16 september 2009, 22:08

Ik heb al lang problemen om het geluid werkende te krijgen voor Skype in Ubuntu. Ik begin nu eindelijk het licht te zien. Hoewel Skype op Linux een bekende probleemcombinatie is, was voor mij de grote moeilijkheid de algemene configuratie van geluid op Linux.

Samengevat: Alsa is het onderdeel van de Linux kernel dat met de geluidskaart communiceert. De geluidsmixer op de Desktop is eigenlijk de mixer van Alsa. Da's een goed begin, maar door de jaren heel is er zo'n verschrikkelijk zootje ontstaan van andere geluidssoftware, met vaak overlappende of conflicterende taken, dat er nood was aan software die alle geluidjes op de computer overziet en regelt. Zodus is recent PulseAudio geïntroduceerd. Maar nog niet alle applicaties zijn zich daarvan bewust dat. Dus krijg je bijvoorbeeld het volgende: een programma wil een muziekje afspelen, en stuurt dat deuntje dus naar Alsa. Alsa zegt echter: "hola, PulseAudio niet overslaan, PulseAudio wilt hier alle geluid controleren," en het muziekje wordt doorverwezen. Vervolgens PulseAudio aan Alsa: "dankuwel voor het muziekje, hier heb je het meteen terug om af te spelen op de geluidskaart."

Het steekt allemaal doordacht in elkaar, daar niets van, maar het is een behoorlijke klus om alles uit elkaar te halen wanneer je zelf iets moet instellen...

Icons from Flaticon.