Blog: Glee versus All The Small Things

Maandag 8 februari 2010, 17:34

Glee is een nieuwe Amerikaanse serie die momenteel furore maakt in de States en in Engeland. In België zal VTM binnenkort de reeks tonen, maar misschien ben je op Youtube ook al wel fragmenten tegengekomen, zoals deze opvoering van Don't Stop Believin'. Glee is een musical-comedy-drama dat zich afspeelt in een Amerikaanse high school, waar leerkracht Will Schuester de glee club, een soort dans-, zang- en performancegroep, nieuwe leven in probeert te blazen. Daarmee beland hij echter middenin alle persoonlijke problemen waar zijn leerlingen mee kampen. Ook zijn onstabiele vrouw Terri en de evil cheerleadercoach Sue (vooral die laatste is een van de heerlijkste bitches die ooit op het scherm zijn verschenen) maken het er voor Will niet gemakkelijker op. Maar een zwaar drama is Glee in de verste verte niet. Er wordt niet op gelet dat het verhaal geloofwaardig blijft; Glee laat zich volledig gaan in het creëren satirische situaties en bovenal grijpen de personages elke gelegenheid om ongegeneerd in zingen uit te barsten. Toch vervalt Glee nooit in zingen-om-te-zingen; de liedjes vormen een integraal deel van het scenario en zijn vaak essentieel in het uitbeelden van de karakters van de personages.

Glee is niet de beste reeks ooit, maar de muziek, de onconventionele personages en het lef om met de glimlach maatschappelijke en emotionele kwesties aan te vallen, geven Glee een universal appeal. Het zou me niets verbazen als men binnen vijftig jaar Glee zal aanhalen als perfecte illustratie voor de huidige jeugdcultuur.

Als Glee je bevalt, onthou dan ook de titel All The Small Things, voor het geval dat die reeks ooit nog eens tevoorschijn komt. All The Small Things is een zesdelige miniserie die vorig jaar op de BBC werd getoond. De reeks, vernoemd naar een Blink 182-lied, brak niet al te veel potten, al zorgde  hun versie van What's My Age Again, een ander Blink 182-nummer, wel voor een kleine internetsensatie. All The Small Things perst de moderne multiculturele samenleving samen in een parochiekoor, een opzet die erg lijkt op die van Glee. Maar All The Small Things is 100% Brits en is dus veel subtieler dan de ongeremde Amerikaanse high schoolwereld van Glee. Een andere sfeer dus, maar All The Small Things is zeker even leuk en doeltreffend als Glee. Helaas zal je het voorlopig alleen met Glee moeten doen, maar als All The Small Things nog eens ooit herhaald wordt, zal ik het zeker laten weten.

Icons from Flaticon.