Blog: Young Researchers in Mathematics

Maandag 29 maart 2010, 18:08

Afgelopen week nam ik in Cambridge deel aan de Young Researchers in Mathematics conferentie. Het was juist acht maanden geleden dat ik laatst in Cambridge was, waar ik vorig jaar zo veel ervaringen opdeed, wat me nu dan ook herhaaldelijk deed zuchten uit melancholie. Al die herinneringen! Eigenaardig genoeg brengt een bezoek aan België helemaal niet zo'n sterke nostalgie naar boven, waarschijnlijk omdat België altijd wel een beetje thuis zal blijven, terwijl het hoofdstuk "Cambridge" van mijn leven echt voorgoed is afgesloten.

Het is natuurlijk gemakkelijk om over het hoofd te zien dan Leeds ook wel belangrijke troeven heeft over Cambridge. De wekelijkse five-a-side voetbal onder wiskunde-postgraduates, de dvd-collectie van de universiteitsbib en de nabijheid van de Yorkshire Dales bijvoorbeeld. Maar Cambridge is toch wel echt een andere wereld dan Leeds en is zelfs op zichzelf gewoon een unieke stad. De majestueuze architectuur van de colleges, de groene greens, de talrijke fietsers, ach, zelfs de Big Issue-verkopers en de immer in de weg lopende toeristen; ze bespelen allemaal het plaatsje in mijn hart dat Cambridge toch wel veroverd heeft. En dan is er natuurlijk het Centre for Mathematical Sciences, met z'n gekke torentjes, de kleurencodering van de stoelen van de verschillende Meeting Rooms, de onuitputbare bibliotheek, de cafetariatafels waar je met markeerstift op kunt schrijven, de tuin op het dak! Geen enkele Mathsworld op de wereld komt ook maar tot aan de knieën van het CMS.

Daar in het CMS vond dus van donderdag tot zaterdag de Young Researchers in Mathematics conferentie plaats. Zoals de naam al doet vermoeden, richt de conferentie zich vooral op doctoraatsstudenten en de atmosfeer is dan ook bijzonder ontspannen. Iedereen krijgt de kans om een voordracht te geven en daar moet niet eens een originele bijdrage van jezelf in zitten. Bovendien was de conferentie vrij goedkoop; gezien de onuitputbare hoeveelheid gratis pizza, bier en wijn was deelname zelfs profitable te noemen. Een kleine tweehonderd jonge wiskundigen waren present, de meerderheid uit Engeland, maar de rest van de wereld was ook goed vertegenwoordigd. De nochtans erg zeldzame Belgische logici waren zelfs met z'n drieën vertegenwoordigd: Michiel De Smet uit Gent, Damien Servais uit Louvain en mezelf.

Ik gaf zelf een presentatie op donderdag, over het Entscheidungsproblem. Dat ging vrij goed. Ik had een relatief groot publiek (een 25-tal mensen), waarschijnlijk dankzij een populaire combinatoriek-voordracht voor mij (veel toehoorders bleven plakken) en omdat het de eerste dag was (iedereen zat nog fris genoeg om veel lezingen bij te wonen). De andere sprekers in de "grondslagen van de wiskunde"-sessie moesten het op vrijdag met minder dan de helft van mijn publiek stellen.

Zaterdagochtend deed het gerucht de ronde dat het station van Cambridge in brand stond en dat iedereen die met de trein naar huis moest een andere oplossing zou moeten vinden. Gelukkig bleek dat niet helemaal waar. Het station was op zaterdagochtend inderdaad volledig gesloten wegens brand, maar het vuur teisterde een naburig gebouw, niet het station zelf. In de namiddag kon ik gelukkig zonder problemen de trein naar Leeds nemen. Maar niet zonder eerst nog eens geprofiteerd te hebben van de boekenwinkels van Heffers en Cambridge University Press, van de muziekwinkel Fopp en van de goedkope outdoorwinkel Mountain Warehouse. Opnieuw: Leeds mag dan wel qua shopping veel meer te bieden hebben dan Cambridge, maar Cambridge weet zijn uniciteit toch op elk vlak wel in de verf te zetten.

P.S.: Honduras-speler van vandaag is een bekend gezicht in België: Anderlecht-verdediger Víctor Bernárdez. Bij Anderlecht zit hij tegenwoordig vooral op de bank, maar op het WK zal Bernárdez een van de weinige vertegenwoordigers van de Belgische competitie zijn. Hoewel hij verdediger is, scoorde hij al wel twee keer voor paarswit: tegen Mons in de competitie en tegen Zagreb in de Europa League.

Icons from Flaticon.