Blog: Liverpool

Donderdag 4 maart 2010, 12:38

Als iemand foto's plaatst op Facebook van een bezoek aan Liverpool, dan zijn het steeds foto's van de huisjes waar John Lennon, Paul McCartney en co. zijn opgegroeid, en zeker zit ook het straatnaambordje van Penny Lane er ergens tussen, voorzien van geëxalteerde commentaar. Nu ben ik zelf best wel een Beatles-fan, maar ik ben toch niet zo fanatiek dat ik me het hoofd op hol laat slaan door een straatnaambordje of door de voorgevel van een doorsnee voorstadshuisje waar toevallig een blue plaque aan bevestigd is. Gelukkig is Liverpool helemaal niet zo Beatles-centred als ik vreesde. In tegendeel, de Beatles worden je nergens opgedrongen, met uitzondering van de Yellow Duckmarine dan, een amfibievoertuig dat toeristische rondritten doet door Liverpool en in al zijn geelheid behoorlijk in het oog springt. Een dergelijk surrealistische touch valt echter wel met de glimlach te vergeven.

De Beatles mogen dan wel de grootste attractie zijn in Liverpool, er zijn een hele hoop betere redenen om eens naar de stad te trekken, bijvoorbeeld de twee kathedralen. Zowel de Anglicaanse als de Katholieke kathedraal zijn vrij nieuw (respectievelijk afgewerkt in 1978 en 1967), maar het onderscheid in stijl is hemelsbreed. The Anglicaanse kathedraal is een neogotische reus, die niet misstaat naast andere beroemde Engelse kathedralen zoals St. Paul's en York Minster. Volgens de eigen website is Liverpool Cathedral de op vier na grootste kathedraal ter wereld, al is mij niet helemaal duidelijk welke maat men daarbij gebruikt. Bovenop de toren heb je een prachtig uitzicht over Liverpool:

Liverpool panorama
Klik voor grotere versie.

De Katholieke kathedraal (ook gekend als Liverpool Metropolitan Cathedral) daarentegen werd ontworpen door Frederik Gibbert, die ook onder andere de terminals van Heathrow en de electriciteitscentrale van Didcot op zijn naam heeft staan. Niet meteen de meest evidente architectenkeuze voor een kathedraal dus, en de Metropolitan Cathedral is dan ook een futuristische, tipi-vormige constructie. Het uiterlijk geeft een vreemde en ietwat misplaatste indruk, maar binnen is de kathedraal verbazingwekkend knus en sfeervol, met het altaar in het middelpunt van de cirkelvormige zaal. Ook interessant is de moderne benadering van het glasraam, dat hier niet zozeer als decoratie of als afbeelding van Bijbelse taferelen gebruikt wordt, maar wel een onmisbare bijdrage levert aan de sfeer in de kerk door al het binnenvallende licht op diverse manieren te kleuren.

Wat heeft Liverpool verder nog te bieden? De grootste Chinese poort buiten China bevind zich in Liverpool, net als een pub (de Philharmonic) waarvan de herentoiletten beschermd erfgoed zijn; blijkbaar komen er ook regelmatig vrouwen binnenlopen om er foto's te nemen! Er is ook een netwerk van tunnels die in de vroege 19de eeuw gebouwd werden in opdracht van Joseph Williamson, maar niemand weet waarom. Sommigen denken dat Williamson de werkloosheid wou bestrijden door nutteloze tunnels te laten graven; anderen vermoeden dat de tunnels als schuiloord moesten dienen voor bij het einde van de wereld.

Het centrum van Liverpool biedt ook meer conventionele attracties, met name de moderne shoppingwijk Liverpool One en een hele boel (meestal gratis) musea. Natuurlijk is er een Beatles-museum, maar ook bijvoorbeeld het Merseyside Maritime Museum over Liverpool als havenstad en het International Slavery Museum gedenkt de vele slaven die in Liverpool op de boot richting Amerika werden gezet. Voor kunstliefhebbers is er onder meer Tate Liverpool, het kleine broertje van Tate Modern in Londen, en de gezellige Walker Gallery. En daarmee is de lijst lang niet ten einde. Liverpool was niet voor niets culturele hoofdstad van Europa in 2008.

P.S.: Honduras heeft werk aan de winkel, na een vriendschappelijke 2-0 nederlaag in Turkije, waar Los Catrachos geen goede indruk maakten: te traag, niet georganiseerd, geen agressiviteit, niet precies genoeg. "We speelden tegen een uitstekende ploeg die ons veel zaken heeft bijgebracht; ze waren agressief en gaven geen enkele kans weg," aldus coach Reinaldo Rueda.

Icons from Flaticon.