Blog: MUMS Puzzle Hunt

Zondag 25 april 2010, 16:59

Afgelopen week was puzzelweek, want we namen met een team van wiskunde PhD-studenten deel aan de MUMS (Melbourne University Mathematics and Statistics Society) Puzzle Hunt. Elke weekdag werden er vijf nieuwe puzzels gepubliceerd. Alle antwoorden leidden uiteindelijk tot de oplossing van een metapuzzel. De Puzzle Hunt was gedaan zodra iemand de metapuzzel oploste, dus het kwam erop aan om daarvoor zoveel mogelijk puzzels op te lossen.

Die puzzels zijn geen lachertje. Een puzzel bestaat meestal uit een bladzijde onzin-tekst (of LOLCODE zoals in 1.5 Kitty), gevolgd door de eigenlijke puzzel. Het antwoord is altijd een woord, maar wat de opzet is van de puzzel is niet gegeven, en de opgave kan zo vaag zijn als een grote afdruk van "huh?", tout court (5.4 Circulus in Probando). Meestal is het moeilijkste deel van de puzzel om uit te vissen wat nu eigenlijk de bedoeling is van de opgave. Soms vormt de titel van de puzzel wel een hint en regelmatig zijn er ook wel enkele aanwijzingen verstopt in de onzin die aan de eigenlijke puzzel vooraf gaat.

De opgaves zijn geen wiskundige problemen, maar een goede dosis wiskunde komt vaak wel van pas bij het oplossen. Maar ook taal (vooral de Engelse) is belangrijk, met veel cryptische beschrijvingen en andere taalpuzzels. Een goede dosis algemene kennis is ook onmisbaar. Maar bovenal is het een kwestie van lateraal denken, van creatief omgaan met de weinige informatie die gegeven is.

Ons team "Masterminds" heeft 19 van de 25 puzzels kunnen oplossen. Daarmee zijn we 24ste geëindigd, een heel eind lager dan onze tiende plaats van vorig jaar helaas. Tot overmaat van ramp werden we duidelijk geklopt door het enige andere Britse team, onze aartsrivalen van Manchester, die elfde eindigden. Hoewel er op elk moment van de dag toch zeker een man of vijf aan het puzzelen was, misten we de inbreng van een aantal goede puzzelaars die niet meer in Leeds zijn of het te druk hadden met thesissen.

Zelf kan ik het oplossen van 3.1 Fathers are to DADS as Mothers are to en 5.5 Highly Strung op mijn naam schrijven. Puzzel 5.5 heb ik volledig zelf opgelost, en voor 3.1 had ik het cruciale idee, maar ook enkele andere teamleden hadden een inbreng in de oplossing. Verder heb ik ook bijgedragen tot het oplossen van 2.1 Mid-Semester Test, 3.2 Accrual, 3.5 Advanced Warfare en 4.2 Black and White (door het schrijven van van een computerprogramma).

Wie zin heeft in een uitdaging, raad ik zeker aan om enkele puzzels aan te vallen. Of probeer zelfs samen te werken, want vaak is het erg nuttig om de ideeën van verschillende personen samen te leggen. Geef niet te snel op. De hints, die inmiddels gepubliceerd zijn, maken het puzzels aanzienlijk gemakkelijker, maar als je jezelf serieus neemt, dan probeer je het natuurlijk eerst zonder hints. En gebruik de answer checker om je oplossingen te controleren, zonder meteen het juiste antwoord te onthullen. Veel succes!

P.S.: De voorbereiding van Honduras voor het WK loopt nog altijd stroef. Vorige woensdag leed Honduras een vriendschappelijke 1-0 nederlaag tegen Venezuela. Grote zorgen zijn er ook over spits David Suazo, die met een spierblessure in het rechterbeen kampt en mogelijk niet fit zal zijn voor het wereldkampioenschap. Een positieve noot is er gelukkig ook: coach Reinaldo Rueda heeft de Hondurese nationaliteit gekregen. Rueda is uit Colombia afkomstig, maar traint sinds januari 2007 het nationale elftal van Honduras. De kwalificatie voor het WK van Honduras, voor het eerst sinds 1982, is een groot succes voor Rueda. Met de Hondurese nationaliteit wordt hij nu voor die prestatie bedankt.

Icons from Flaticon.