Blog: Team America: World Police

Donderdag 20 mei 2010, 12:35

Is het niet raar hoe het poppenspel zo onlosmakelijk verbonden is aan kinderprogramma's? Er is Sesamstraat, The Muppet Show en natuurlijk Samson. Terwijl, als je ziet welk een emotionele uitdrukkingskracht je al kan vormen met zandtekeningen, wat moet er dan wel mogelijk zijn met poppen? Toch worden poppen vrijwel nooit gecast in een andere rol dan als entertainment voor kinderen. Al zijn er enkele uitzonderingen op die regel.

Eerste uitzondering: Spitting Image, een Engelse satire uit de tijd van Maggie Thatcher en John Major. Veel fragmenten van Spitting Image zijn nog steeds grappig en actueel. Hun überkitsch zomerhit The Chicken Song uit 1986 is ook tijdloos; de gedachte dat ook de Kabouterdans hier de mosterd is gaan halen is onvermijdelijk. Toch is de reeks inmiddels flink gedateerd. De politici en andere beroemdheden die werden belachelijk gemaakt, zijn nu niet meer zo gekend, zeker niet buiten Engeland.

Een tweede uitzondering is Thunderbirds; een Britse science fiction tv-serie uit de jaren '60 met poppen. Ik heb nooit echt naar Thunderbirds gekeken, dus ik kan niet zeggen hoe veel de serie waard is. Maar een belangrijke verdienste van Thunderbirds is alleszins dat het een inspiratiebron was voor Team America: World Police, de derde uitzondering op de regel. Team America is een volledige poppenfilm uit 2005, geschreven door Trey Parker en Matt Stone, de makers van South Park. Het is behoorlijk bizar dat ik, als groot South Park fan, tot voor kort nog niet eens gehoord had van Team America. Bizar, en een schande eigenlijk, want Team America is zonder meer geniaal, over de hele lijn. South Park heeft vaak minder grappige afleveringen, maar de rest van de afleveringen is zó briljant dat een slippertje snel vergeven is. In Team America blijven de zwakke momenten echter afwezig, er wordt van begin tot eind met scherp geschoten:

Well, uh being a dick ain't so bad. See, there are three kinds of people: dicks, pussies and assholes. Pussies think everyone can get along and dicks just want to fuck all the time without thinking it through. But then you got your assholes. And all the assholes want is to shit all over everything. So pussies may get mad at dicks once in a while because... pussies get fucked by dicks. But dicks also fuck assholes! And if they didn't fuck the assholes, you know what you'd get? You'd get your dick and your pussy all covered in shit!

Team America is een karikatuur op Amerika's war on terror, zonder een sterk politiek standpunt in te nemen: ook de pacifisten en 'onderhandelaars' komen er namelijk niet goed vanaf. De film op zich is ook een parodie op het actiefilm genre en Hollywood wordt flink door het slijk gehaald. Wat dacht je van het volgende als tekst voor een liefdesliedje:

I miss you more than Michael Bay missed the mark
When he made Pearl Harbor
I miss you more than that movie missed the point,
And that's an awful lot, girl

Zoals je al merkt: de humor van Team America is South Park-humor op z'n best. Ook de gekunstelde en geknutselde stijl van South Park is terug te vinden in Team America. Toch is er ook erg veel aandacht voor detail. (Bekijk zeker de extra's op de dvd die je een fascinerende blik geven in de making of.) Team America toont hoe creatief je kan zijn met poppen, als je tenminste een klein beetje outside the box denkt. Hopelijk inspireert dit andere filmmakers om de grenzen van het poppenspel verder te verleggen. Maar zij zullen van goede komaf moeten zijn om de grappigheid van Team America te overtreffen!

P.S.: nog 22 dagen te gaan...

Catracho

Icons from Flaticon.