Blog: Heet en hitsig: Stijn is terug

Woensdag 16 juni 2010, 23:51

De voorbije twee weken was ik nog eens terug in België, het land met de politieke stabiliteit, de vieze rook in de café's, de luide brommers. Maar toch is het altijd een plezier om nog eens gewoon terug thuis te zijn. Bij zicht van het Aarschotse begijnhof en de Onze Lieve Vrouwekerk stond ik vroeger nooit stil, maar toen ik vanaf het station langs de Statiestraat naar huis wandelde, voor het eerst in vijf maanden, gaf de lentezon een sublieme charme aan de historische kern van Aarschot, of all places. Als kers op de taart zijn de 's Hertogenmolens gerenoveerd tot brasserie/hotel. De historische molens over de Demer zijn daarmee eindelijk in ere hersteld, al is de kleur van het hotel wel een beetje verkeerd uitgevallen: de bedoeling was om een ijzerzandsteenkleur te krijgen, maar het resultaat is pijnlijk paars... Binnenkort komt er ook nog de wandelkade langs de Demer bij, en een verkeersvrije Grote Markt. Aarschot centrum wordt steeds aangenamer!

Mijn thuiskomst werd meteen in het groot gevierd, zelfs op de voorpagina van de Focus Knack: "Heet en hitsig: Stijn is terug"!

Stijn is terug Focus Knack

Ik maakte van de gelegenheid gebruik om ook eens het Musée Magritte Museum in Brussel te bezoeken, dat juist één jaar bestaat. De ingang van het museum is op niveau -2, waarna je met de lift naar +3 gaat en dan geleidelijk aan door de tentoonstelling terug afdaalt. In plaats van mij gewoon naar +3 te sturen, vroeg de securitymens die de lift bediende mij echter onderdanig: "Quel étage s'il vous plaît?" Blijkbaar leek de voorkant mijn Wina t-shirt nogal op de officiële kledij van het Museum voor Schone Kunsten (waar het Magritte-museum deel van uitmaakt) en had hij mij voor personeel aanzien, ook al had ik een audiogids om de nek hangen! Ik was echter niet gewiekst genoeg om me naar geheime museumschatkamers te laten brengen...

Het Musée Magritte Museum stelt een zeer grote en diverse collectie van Magritte-werken tentoon. Hoewel veel van de beroemdste Magrittes elders zijn tentoon gesteld, zijn er in Brussel toch ook enkele absolute blikvangers zoals L'Empire des Lumières. Maar de voornaamste verdienste van het museum is het boeiende inzicht dat het geeft in de ontwikkeling van de stijl en de symboliek van Magritte. De audiogids geeft veel informatie, maar de meest leerrijke methode om het museum te verkennen is te luistervinken bij de gidsen die lagere schoolkinderen rondleiden. Waarom worden volwassenen verondersteld de voorkeur te geven aan een droge, eindeloze feitenopsomming, boven een engagerende en beperkte maar toch bijzonder leerzame rondleiding op kindermaat? Het is niet eerlijk!

Verder trok in Brussel ook op pad met Novi, die ik nog kende van op de International Mathematics Competition for University Students twee jaar geleden, en drie van haar Leidense jaargenoten. Zo ontdekte ik dat je vanop de dakverdieping van parkeergarage Parking 58 best een aardig uitzicht over de Brussel hebt. Ook bezocht ik voor het eerst het Dérilium Café, waar ik al veel over gehoord had, maar nog nooit zelf was binnen gestapt. Het café bezit het Guinnes wereldrecord "meeste bieren in aanbieding". Het naslagwerk dat voor menu doorgaat, bevat meer dan 2000 soorten bier. Van de Mexicaanse bieren die wij wilden proberen, was de helft wel al uitverkocht. Wel in stock: Duff Beer uit The Simpsons! De real-life versie wordt in Duitsland gebrouwen. De smaak is nog slechter dan je zou verwachten, maar de foto is goud waard.

Duff beer

Ondertussen is de wereldbeker ook begonnen! Voor Engeland-U.S.A. hield ik mij gelukkig nog in Antwerpen schuil. Komende week zal ik mij echter wel in de volle massahysterie bevinden wanneer Engeland hopelijk Algerije en Slovenië plat walst. En voor Portual-Brazilië op 25 juni zal ik mij in de Azoren bevinden, dat wordt ook interessant!

Mijn eigen team Honduras heeft ondertussen een hopeloze 1-0 nederlaag geleden tegen Chili. Het zat er wel aan te komen. De laatste twee oefenwedstrijden waren een 0-0 gelijkspel tegen Azerbeidzjan en een 0-3 nederlaag tegen Roemenië. David Suazo geraakte niet fit voor de openingswedstrijd en tot overmaat van ramp liep "Rambo" De Leon maandag een zware blessure op, waardoor hij het WK gedag moest zeggen nog voor het begonnen was. Rambo scoort normaal gezien een doelpunt bij elke vrije schop binnen de 40 meter van de goal. Ironisch genoeg had dat vandaag nog slechts een 1-1 gelijkspel opgeleverd, want van de 21 overtredingen die de Chilenen begingen, was er slechts één op schietafstand van hun goal. Dat zegt pijnlijk veel over aan welke kant van het veld het meest gespeeld werd... Gelukkig is door de heroïsche 1-0 zege van Zwitserland tegen Spanje nog alles mogelijk in groep H.

Wie er met drie wedstrijden per dag nog geen genoeg van kan krijgen, kan overigens reenactments van de mooiste fases bekijken... met lego-figuurtjes in stop motion! Inclusief herhalingen en vreugdedansjes!

Icons from Flaticon.