Blog: Basta

Dinsdag 18 januari 2011, 15:03

Vandaag in mijn mailbox (gestuurd via Q-E-D, een project dat ondanks een langdurig gebrek aan vernieuwigen toch nog steeds leeft):

Voor het televisieprogamma Man Bijt Hond ben ik op zoek naar mensen die gepassioneerd met wiskunde bezig zijn. Ik zoek dus mensen die houden van cijfers, raadsels, de wiskunde in het dagelijkse leven,.. Kennen jullie mensen die ik hier eens over mag contacteren?

Zou het iets te maken hebben met belspelletjes, met de uitzending van Basta, en met Gaëtan De Weert die een instant-nationale held is geworden dankzij het kraken van de sleutel?

Natuurlijk loopt Vlaanderen nog steeds hopeloos achter wat betreft internettelevisie; zelfs vanuit België kan je niet eens integrale programma's bekijken, laat staan (eventueel tegen betaling) vanuit het buitenland. Op Youtube is de uitzending van Basta gelukkig al wel helemaal geplaatst: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5, deel 6. Wees er snel bij, want Youtube is er tegenwoordig ook snel genoeg bij om video's te verwijderen. Zelfs MegaVideo moet zich tegenwoordig gewonnen geven aan de censuur. Het is frustrerend dat er zo hard wordt gecensureerd op videowebsites, zonder dat er degelijke, legale alternatieven worden aangeboden.

Misschien moet Basta daar ook maar eens een uitzending over maken. Want wat het viertal van de Neveneffecten, de maken van Basta, tot nu toe al gepresenteerd hebben, is fantastisch: televisie met hart en ziel, maar ook met een lach en vooral: met een missie. Veel programmas met verborgen camera, waar mensen voor de zot gehouden worden just for the sake of it, kan ik totaal niet uitstaan. Maar Basta gaat undercover met een missie. In de eerste aflevering plaatsen ze een container pal voor de hoofdingang van Mobistar, met een telefoonnummer op de zijkant. Mattieu van Mobistar Security belt het nummer op, en weet zich meteen gevangen in een nagebootste klantendienst die even Kafkaiaans is als die van Mobistar zelf, inclusief wachtmuziekjes die live op een orgeltje gespeeld worden! Heerlijk.

En dan kwam natuurlijk nog de aflevering die de belspelletjes definitief zal nekken. Basta slaagde erin een infiltrant vier maanden lang effectief belspelletjes te laten presenteren, en kraakten uiteindelijk zelfs de steen der wijzen; de absurde sleutel voor het oplossen van bepaalde belspelltjes. Terwijl men inbelt met het juiste antwoord (zelfs een rekenfout van de makers in rekening nemende), horen we ook de verstomming en de verslagenheid in de regiekamer. Helden! Het moet van de Zaventem-stunt van Schalkse Ruiters geleden zijn, dat een Vlaamse televisie-uitzending nog zo'n maatschappelijke inpact had. (Aan Waalse zijde had je natuurlijk ook Bye Bye Belgium.)

Anyway: ook hier in Leeds iets er excitement op komst!

Leeds United - Arsenal

Icons from Flaticon.