Blog: If we don't have dreams, then what do we have?

Zondag 23 januari 2011, 23:26

Wat is nu het grote verschil tussen België en Engeland? Het is me al vaak gevraagd, maar ik weer er nog steeds geen goed antwoord op. Er zijn natuurlijke de onontkoombare verschillen (Europeans drive on the right side of the road, in both senses of the word) en de meer subtielere verschillen (het bedanken van de buschauffeur in Engeland). Er is de Engelse drinkcultuur, waarbij men de pints naar binnen giet om toch maar goed dronken te worden voor de pubs sluiten, maar langs de andere kant zijn die pubs prachtig ingericht, met elk een eigen karakter; sterk in tegenstelling tot de vaak onuitnodigende Vlaamse café's.

Die verschillen zijn wel gemakkelijk aan te wijzen, maar blijven ver van de echte essentie van de Britse en Belgische cultuur, vind ik toch.

Mijn eeuwig respect gaat dan ook naar stand-up comedian Alun Cochrane, die in een sketch van vijf minuten wél die essentie van "Britishness" heeft weten te vatten. Hij vertelt over crisps. Chips dus, maar in het Engels zijn chips frietjes, wat mij nog steeds in verwarring kan brengen. Ik weet niet hoe treffend dit fragment bij de niet-ingewijden zal overkomen, maar voor mij is dit een onwaarschijnlijk treffende karakterschets van de Engelsen.

Bovenstaand fragment van Alun Cochrane komt uit Dave's One Night Stand. Die Dave is een Brits televisiekanaal dat vooral bekend is voor het eindeloos recycleren van BBC-programma's als Top Gear en Dragon's Den. Ze hebben echter ook een eigen stand up comedy show, Dave's One Night Stand dus. Hier nog een fragment uit dat programma, van David O'Doherty. Met een "gast-optreden" van Shakira!

Trouwens, hoe komt het dat de Britse humor wereldberoemd is, maar niemand in België ook maar iets kent van Britse stand-up comedians? Britse comedy-klassiekers zoals Monty Python, Fawlty Towers, Allo Allo, Yes Minister, Blackadder en Coupling staan ook in Vlaanderen terecht hoog aangeschreven. Maar ken je één Britse stand up comedian? (Neen, Nigel Williams telt niet mee.) Eigenaardig, toch? Natuurlijk is cabarethumor soms moeilijk te vertalen of cultuurafhankelijk. Maar toch, er liggen heel wat geniale Britse stand-up acts voor het rapen. Wel, Dave O'Doherty is een Ier, maar dat doet niets af van mijn punt.

Als extra argument: hier is integraal Dress to Kill van Eddie Izzard, zonder twijfel een van de beste comedy-optredens aller tijden!

Icons from Flaticon.