Blog: USA roadtrip: overzicht

Zondag 12 juni 2011, 19:27

Een laatste blog-bericht over mijn reis in de Verenigde Staten, met wat meer praktische details van mijn roadtrip, voor de nieuwsgierigen en voor degenen die misschien ooit zelfs een gelijkaardige roadtrip willen doen.

In totaal heb ik met mijn huurauto in twee weken 2880 mijl afgelegd, oftewel 4635 kilometer, vanaf Grand Junction, Colorado tot in Los Angeles.

Roadtrip USA: overzicht

Onderverdeeld per dag heb ik als volgt gereisd:

  1. 145 mi / 235 km: van Grand Juntion, CO via Colorado NM naar Moab, UT (kaart)
  2. 180 mi / 290 km: Canyonlands NP en Arches NP (kaart)
  3. 435 mi / 700 km: van Moab via Natural Bridges NM naar Cameron, AZ (kaart)
  4. 195 mi / 315 km: Cameron via Grand Canyon NP naar Page, AZ (kaart)
  5. 105 mi / 170 km: Page en omgeving (kaart)
  6. 220 mi / 355 km: van Page via Cottonwood Canyon Rd en Bryce Canyon naar Kanab, UT (kaart)
  7. 60 mi / 95 km: van Kanab via Zion NP naar Rockville, UT (kaart)
  8. 320 mi / 515 km: van Rockville via Valley of Fire SP en Hoover Dam naar Las Vegas, NV (kaart)
  9. 220 mi / 355 km: van Las Vegas naar Death Valley NP (kaart)
  10. 250 mi / 400 km: Death Valley NP naar Ridgecrest, CA (kaart)
  11. 320 mi / 515 km: Ridgecrest, CA naar Pasadena, CA (kaart)
  12. 70 mi / 110 km: Hollywood en omgeving (kaart)
  13. 270 mi / 435 km: daguitstap Santa Barbara vanuit Pasadena (kaart)
  14. 85 mi / 135 km: downtown Los Angeles en einde in LAX (kaart)

Ik had een huurauto uit de categorie "Jeep" gevraagd, om zonder zorgen op onverharde wegen te kunnen rijden, maar ik kreeg uiteindelijk een Ford Escape uit een categorie hoger: Compact SUV. Erg zuinig zijn die SUV's natuurlijk niet. Maar hoewel de Amerikanen zelf klagen over de hoge benzineprijzen, is het tanken naar Europese normen bijzonder goedkoop. De goedkoopste pompen in Utah en Arizona waren 3,57 dollar per gallon, oftewel 0,65 eurocent per liter! In California betaal je iets meer, en in Death Valley gaat het zelfs boven de 5 dollar per liter.

Het was ook voor het eerst dat ik in een auto reed met automatische versnellingsbak. Dat went snel en het werkt in het algemeen vrij goed, met één belangrijke uitzondering: wanneer ik aan een helling begon, was de versnellingsbak naar mijn gevoel nooit op tijd met het omlaag schakelen.

De huurauto had ik geboekt via de Duitse website USA-Reisen.de, die op internet was aanbevolen. Inderdaad vond ik er de goedkoopste prijzen, en kon ik ook zonder extra te betalen een enkele reis van Grand Juntion naar LA doen. De uiteindelijk verhuur in de Verenigde Staten gebeurde door Alamo, wat allemaal heel vlot verliep. Een internationaal rijbewijs heb je trouwens niet nodig, een gewoon Belgisch rijbewijs wordt perfect geaccepteerd.

Wat betreft andere reisdocumenten volstaan een gewone reispas; een visum heb je als Europese toerist niet nodig. Wel moet je voor je vertrek online een ESTA-formulier (Electronic System for Travel Authorization) invullen, waar je braaf "no" antwoordt op een aantal vragen zoals (ik citeer): "between 1933 and 1945 were you involved, in any way, in persecutions associated with Nazi Germany or its allies".

Ik probeerde onderweg te overnachten met CouchSurfing, maar ik had weinig succes met de weinige hosts die er zijn in de vrij afgelegen gebieden die ik bezocht. Enkel nabij het Zion National Park kon ik een nachtje CouchSurfen, en in Pasadena kon ik terecht bij Anton, die twee jaar geleden mijn eigen eerste CouchSurfing-gast was. In Moab en Las Vegas zijn er zeer goedkope hostels: respectievelijk 10 en 14 dollar per nacht, en daarmee veel goedkoper dan de 30 dollar per nacht die je in San Francisco betaalt voor een jeugdherberg. Voor de recht nam ik mijn toevlucht tot goedkope motels. In de meeste plaatsen had je een motelkamer voor zo'n 35-40 dollar per nacht. Enkel bij de Grand Canyon en in Death Valley moest ik 80 dollar per nacht ophoesten voor bed en onderdak.

De radio-ontvangst is niet overal even goed, en durft nogal eens uitsluitend te bestaan uit Christian Rock-stations. Maar ik had ook een cd-speler in de auto en had enkele goede cd's mee, die voor goed gezelschap zorgden tijdens de langere ritten.

Wel, dat is het zo'n beetje, denk ik. Maar als er iemand nog meer details wilt weten, vraag er maar op los!

Icons from Flaticon.