Blog: Sir Chris Bonington

Woensdag 24 oktober 2012, 18:18

Sir Chris Bonington is waarschijnlijk de bekendste nog levende Britse bergbeklimmer, en de held van velen, niet alleen mede-mountaineers. Gisterenavond nam ik met een aantal andere hikers de trein naar Harrogate, om hem over zijn expedities te horen spreken in de Royal Hall (een prachtige theaterzaal, geïnspireerd door het oorspronkelijke Kursaal van Oostende). Expedities in de Himalaya, waarvan de foto's op het eerste zich niet zoveel verschillen van pakweg de Schotse Highlands in de winter. Maar dan wijst hij met de laserpointer naar punten die schijnbaar vlak bij elkaar liggen en zegt "here we bivouacked on the first night, here on the second night, here on the third night...". "We though we'd be able to traverse this ridge in three days, but in fact it took us three weeks." Toch wel andere koek dus dan een wandeling in Schotland!

Na de lezing kregen we Sir Chris te pakken voor de foto met ons LUUHC-spandoek. Hij bleek de vriendelijkheid in persoon te zijn. We vreesden dat we als Hiking Club als softies zouden overkomen, maar Bonington verklaarde meteen volmonding dat hiking clubs in het algemeen beter zijn dan klimverenigingen, die op 100 meter van de parking routes op een kleine crag gaan doen, terwijl het de hikers zijn die echte bergen beklimmen. So true! In onze vriendschappelijke rivaliteit met de Mountaineering Club, was het fantastisch om die woorden te horen uit de mond van een legende als Chris Bonington. Hij deelde onze ontmoeting ook op zijn eigen Twitter-feed. Fantastisch.

LUUHC en Chris Bonington

Op het einde van zijn lezing zette Bonington uiteen wat hij in de rest van zijn leven nog wil bereiken. Hij sprak over de honderden onbeklommen pieken in de Himalaya. Kleinere pieken van slechts 5000-6000 meter hoog, die niet bijzonder moeilijk zijn, maar waarvoor tot nu toe niemand de moeite heeft genomen om erop te klimmen. De spirit of exploration die daarin verscholen ligt, spreekt tot Boningtons verbeelding. Hij zou graag nog lang willen doorgaan om zoveel mogelijk van deze pieken te beklimmen. De man is 78 jaar oud. Wat een held.

Icons from Flaticon.