Blog: Kerstsfeer en Salzburg

Zaterdag 22 december 2012, 13:21

Wat een vindingrijk kermiskraam: een draai op het eendjesvissen die klimaatveranderingsbewust is én kerstsfeer uitademt!

Rescue Rudolf from the breaking ice

Rescue Rudolf from the breaking ice

Dit kraam vond ik in Leeds op de jaarlijkse Christkindlmarkt (beter gekend als 'the German market') op Millennium Square. De kerstmarkt daar is een ietwat eigenaardige mix van authentieke kerstmarkt, Oktoberfest en kermis. Ik moet wel toegeven dat het dit jaar een beetje beter was, nu het kermisgedeelte niet meer op het plein zelf staat, maar in een aanliggende straat. Maar toch is het niet echt genoeg om in kerststemming te geraken.

Die kerstsfeer ben ik twee weken geleden in Salzburg gaan zoeken. Salzburg heeft tenminste een echte Kerstmarkt, die de Christkindlmarkt van Millennium Square zou doen gaan huilen in een hoekje uit schaamte. (En dan klagen wij over de werkwoorden in de Duitse zinsbouw...) In Salzburg wordt de sfeer verzorgd door een koor op de trappen van de kathedraal, niet door een hoempapaband in een biertent... Bovendien was Salzburg ook bedekt was door een vers wit sneeuwtapijt. Erg sfeervol.

In Salzburg was ik eigenlijk voor een jobinterview; een job in de webontwikkeling bij een kleine firma die websites bouwt. Ik had eigenlijk al gehoopt inmiddels meer te weten over de uitkomst daarvan, maar ik heb nog geen nieuws gehad. In ieder geval is Salzburg wel een stad waar ik graag zou willen werken en leven. Met als enige slechte puntjes misschien de bedelaars en het gebrek aan rookverbod in cafés en eetgelegenheden.

Salzburg is de stad van Mozart en van The Sound of Music, maar bovenal gewoon een mooie stad, met zijn paleizen, kerken en burcht. Salzburg is langs alle kanten behalve het noorden omringd door bergen van 1500 meter en meer. De stad zelf ligt echter in een vlakte langs de rivier Salzach. In het midden van die vlakte, in het midden van de stad, steken twee steile heuvels boven die vlakte uit. Op de Mönchsberg is de beroemde vesting Hohensalzburg gebouwd. De Kapuzinerberg ligt aan de andere kant van de rivier. Deze heuvels zijn respectievelijk goed 100 meter en goed 200 meter hoger dan de rest van de stad. Met de beklimming van die heuvels moest ik mij tevreden stellen. Het deed pijn dat ik niet de tijd noch de uitrusting had om de echte Alpentoppen te beklimmen die het decor van de stad vormen. Gelukkig waren de uitzichtingen over Salzburg vanop de Mönchsberg en de Kapuzinerberg ook behoorlijk indrukwekkend.

Icons from Flaticon.