Blog: Jongleurs

Vrijdag 23 maart 2012, 23:42

Gratis toegang tot de "Jongleurs" comedy club in Leeds? Yes please. Zo zag ik vorige zaterdag voor het eerst Engelse stand-up comedians op het podium aan het werk. Enfin, eigenlijk waren het twee Schotten en een Malawiër. Van de drie voorstellingen die avond, gaf Malawiër Daliso Chapondra veruit de beste. De andere twee waren niet slecht, maar ondertussen kan ik me noch hun naam, noch hun grappen voor de geest halen. Het was zeker leuk, maar had ik de volle £15 inkom betaald, dan zou ik toch een beetje teleurgesteld geweest zijn, denk ik.

In die inkom was weliswaar ook toegang voor de ganse nacht tot het nachtclub-complex Oceana inbegrepen, waar de comedy club plaatsvond. Nu ben ik daar niet lang gebleven - ik wilde nog de laatste bus naar huis nemen - maar onder de indruk was ik wel. Oceana bevindt zich in het Merrion Centre, een klein shoppingcentrum in het centrum van Leeds, een vrij lelijk complex uit de jaren '60. De helft van het winkelcentrum is druk belopen, met onder andere een Morrisons supermarkt waar ik zelf regelmatig inkopen ga doen. De andere helft ligt er echter verlaten bij. In de kelder heb je een bowlinghal. Blijkbaar is er ook cinemacomplex in het Merrion Centre, waar al sinds 1977 geen film meer gedraaid heeft, maar wiens zalen nog steeds onaangeroerd stof opstapelen, de ingang verborgen door een rij bankautomaten. In dat winkelcentrum bevindt zich dus ook Oceana. Ook al is Oceana een van de grote nachtclub-ketens van Engeland, de betonnen grijsheid van het gebouw gaf me geen grote verwachtingen over hoe het er binnen uit zou zien. Was me dat een verrassing. Je klimt eerst twee trappen omhoog, tot boven het winkelcentrum. Ook al was ik al honderden keren langs buiten gepasseerd, nooit had ik me gerealiseerd dat er daar überhaupt nog extra verdiepingen waren. Laat staan dat die gevuld zouden zijn met maar liefst acht verschillende thematische bars en fuifzalen, van de Grand Venetian Ballroom tot de Aspen Ski Lodge, allemaal piekfijn ingericht. Wat van buiten een karakterloos gebouw lijkt, is binnenin een stukje Las Vegas in Leeds. Zonder de goktafels dan, maar na inkom en drank te betalen, is je portemonnee toch sowieso al leeg. Mijn ding is het niet, Oceana, maar het was wel indrukwekkend om het complex te ontdekken.

In other news: ik heb al veel miserie gehad met banken hier in England, maar als ze het goed doen mag het ook wel eens gezegd worden. Na een jaar sakkeren op Barclays in Cambridge, was ik in Leeds overgeschakeld op Abbey, ondertussen van naam veranderd in Santander. Daar had ik al meteen problemen met de internet banking die geen overschrijvingen wilde doen, maar dat is inmiddels opgelost. Twee weken geleden kreeg ik dan een telefoontje van Santander: of ik niet eens wilde langskomen op het kantoor, want ze hadden een beter pakket voor mij. Hoezo? Wel, blijkbaarbaar heb ik mijn rekening de afgelopen jaren zo goed gebruikt, dat ze mij nu een gratis rekening kunnen aanbieden, in plaats van de International Student Account die een flinke £5 per maand kost. En ook ineens een gratis kredietkaart. Wel heb ik ooit; daar zeg ik geen neen tegen. Santander heeft een slechte naam wat betreft customer care, maar mijn eigen ervaringen zijn nu onverdeeld goed. Op het filiaal van Leeds University is men altijd bijzonder vriendelijk en behulpzaam. Een beetje reclame op mijn blog hebben ze dus wel verdiend.

Icons from Flaticon.