Blog: Pancake Tuesday, studentenverkiezingen en Olympische parkeergarages

Dinsdag 6 maart 2012, 22:12

Februari is de carnavalsmaand, maar niet in het protestante Groot Brittannië. In de plaats wordt er her en der in augustus een (la-la, la-la) caribisch carnaval georganiseerd. In de zomer dus, want hoewel Engelse meisjes er niet voor terugschrikken om ook bij vriestemperaturen in minirok en kort topje de nachtclubs af te trippelen, is het warme zomerweer toch ietsje aangenamer. Het Notting Hill Carnival in London is het grootste en bekendste van de Britse zomercarnavals. Het Chapeltown Carnival in Leeds is ook redelijk bekend. Ik heb het echter nog niet kunnen bijwonen.

Vastenavond overleeft in Engeland nog wel, officieel als shrove Tuesday, in de volksmond als pancake Tuesday. Een gelegenheid om lekker pannenkoeken te bakken. Voor wie lui of (zoals ik) onvoorbereid was, hadden veel pubs voor de gelegenheid ook pannenkoeken in aanbod. Twee pannenkoekjes met banaan en Nutella voor £2 in de Faversham, bijvoorbeeld. Daar heb ik goed van geprofiteerd.

Twee weken verder en in de universiteit van Leeds heerst er verkiezingskoorts. Bij de studentenvereniging Leeds University Union, zeg maar de LOKO van Leeds, moeten zes voltijds betaalde posten worden ingevuld. Er worden ook een hoop vrijwillige studentenvertegenwoordigers verkozen. De ludieke, alles-gratis evenementen van Leuvense kringverkiezingen zijn helaas ver te zoeken. De verkiezingen in Leeds worden middels een affiche-oorlog uitgevochten:

Leeds University Union elections 2012

De ingang van de Union is momenteel een grotere kakofonie dan de gemiddelde Geocities pagina uit 1999:

Leeds University Union elections 2012

Alle ruiten van de voetbrug naar het Roger Stevens Building zijn beplakt met affiches, en op het plein eronder zijn aardig wat krijtjes opgekrast:

Leeds University Union elections 2012

Alle affiches schreeuwen tegen elkaar op, meestal niet met zinvolle boodschappen, maar met de meest lullige woordspelingen die je je kunt inbeelden. "Witness the Fitzness - Chris Fitzsimons". "Ben Moore - Be More with B. Moore". "The Best You Ever Hadd - Vote Haddley". "Going the Xtra Miles - Vote Miles Davies". "The choice is clea - Vote Cléa Knight". "There's Snow Limit - Vote Lucy Snow". Het toppunt is Josh Smith, die de serieuze campagneslogan "No Nonsense" combineert met een behoorlijk onzinnige parodie op het logo van brouwerij John Smith's...

Leeds University Union elections 2012: Josh Smith

Zoals een commentator in het studentenblad The Leeds Student schrijft:

"I'd take this moment to congratulate those running who have opted not to engage in this frivolous punning, but for the life of me I can't remember who any of them are."

Ik kijk al uit naar volgende week. Dan zijn hopelijk alle affiches weer neergehaald, en zal ik niet meer met zonnebril over de campus moeten lopen om te voorkomen dat de affiches met de ogen uitsteken.

Ondertussen in Londen... het Olympisch Park in Stratford is een grote bouwwerf, maar de meeste gebouwen zien er wel al afgewerkt uit. De piekjes van het Olympisch Stadion zijn zichtbaar tot in Greenwich. Ernaast staat Anish Kapoors Orbit zijn bizarre zelf te wezen. In de buurt draait het gloednieuwe Westfield winkelcentrum al op volle toeren. De parkeergarages van het shoppingcentrum zijn behoorlijk interessant, wegens een aantal high tech gadgets. Er hangt een groen of rood lampje boven elke parkeerplaats, zodat je van ver kunt zien of hij vrij is. Al te vaak echter, bleek er toch een auto te staan op een parkeerplaats met een groen lampje. De digitale wegwijzers die aangeven hoeveel vrije plaatsen er aan elke kant zijn, overtreden elementaire rekenregels. Rij je rechtdoor naar "52 vrije plaatsen", dan heb 20 meter verder op de volgende splitsing plots slechts de keuze uit "8 vrij plaatsen" rechtdoor en "1 vrije plaats" rechtsaf. Wie niet meer weet waar hij zijn auto heeft achtergelaten, kan op een informatiescherm zijn nummerplaat ingeven, waarna de computer de auto zou moeten terugvinden. Met onze Belgische nummerplaat werkte het echter niet. Er is dus nog wel wat welk om alles op punt te zetten voor de Spelen. Trouwens niet alleen de high tech snufjes, ook de gewone wegwijzers staan nog niet allemaal goed...

Westfield Stratford City - parking

Icons from Flaticon.