Blog: De Britse Olympische zomer

Zondag 23 september 2012, 18:41

De Olympische en Paralympische Spelen in Londen zijn deze zomer een groot succes geweest. Veel van mijn vrienden hier in Leeds hebben wedstrijden bijgewoond, en iedereen is euforisch, niet alleen over de sfeer in de stadiums, maar ook over de sfeer in de rest van de stad: "people in London were nice," klinkt het verbaasd, bijna verontwaardigd, "everybody was talking to strangers!" Nu ben ik bijna teleurgesteld dat ik zelf Londen de hele tijd gemeden heb.

Op sportief vlak was de zomer ook een groot succes voor Groot-Brittannië. Bradley Wiggins, Chris Hoy, Andy Murray, Mo Farah... Met zoveel iconische prestaties wordt de keuze van de Britse Sportpersoonlijkheid van 2012 wel erg moeilijk. Mijn persoonlijke favoriet is Mo Farah. Aan geen enkele andere atleet is immers een website als Mo Farah Running Away From Things gewijd...

In de thuisstad van elke Britse gouden medaillist is een rode brievenbus goud geschilderd. Zo ook in Leeds. Ons goud kwam van boskter Nicola Adams. Het hele historische graafschap Yorkshire heeft zeven gouden, twee zilveren en drie bronzen medailles behaald in de Olympische Spelen. "If Yorkshire were a country, then we'd be twelfth in the medal table," klinkt het hier. Niet slecht voor een gebied met grofweg de afmetingen en bevolking van Vlaanderen.

Gouden brievenbus in Leeds
De gouden brievenbus in Leeds.

Icons from Flaticon.