Blog: Carnaval in augustus

Vrijdag 7 september 2012, 12:30

Carnaval in augustus? Wat zijn dat nu voor manieren? In Leeds is het echter zo. Het Leeds West Indian Carnival, ook wel gekend als Chapeltown Carnaval, vind elk jaar plaats op de August Bank Holiday; de laatste maandag van augustus die een algemene verlofdag is. Het is een carnaval in Caribische stijl, opgericht in 1967 door een immigrant uit het eilandje Saint Kitts en door studenten uit Trinidad, die heimwee hadden naar de eigen cultuur en de eigen feesten. Het is het langst lopende west-Indische carnaval in Europa. Het carnaval van Notting Hill in London is weliswaar enkele jaren ouder, maar was oorspronkelijk geen puur Caribisch carnaval. Beide feesten waren ook een reactie op racistisch geweld in de jaren '60. Men wilde tonen hoe de black community een positieve bijdrage kon leveren aan de Engelse cultuur.

45 jaar later staat het Leeds West Indian Carnival een beetje in de schaduw van het Notting Hill Carnival, dat op dezelfde dag plaatsvindt. Toch had ik gehoord dat het zeker de moeite waard zou zijn. De grote optocht was op maandag, maar het hele weekend lang werden er feestelijkheden georganiseerd. Op zondag was er een gratis reggae-festival in het Potternewton Park. De muziek viel een beetje tegen, want de meeste optredens waren eerder hiphop dan reggae. Het beste aan het festival was niet de muziek, maar wel de vele eetstalletjes met Caribische specialiteiten, zoals patties en jerk chicken.

Op maandag vond dan de carnavalsstoet plaats. Ik vermoed dat men het carnaval in augustus organiseert opdat de deelnemers in vaak schaarse kleding niet in vriestemperaturen zouden moeten ronddansen. De Britse zomer was dit jaar echter niet veel beter. Het was de natste zomer van de laatste 100 jaar, en de zomer met het minste zonneschijn sinds 1980. Ook de carnavalsparade bleef niet gespaard. Tijdens de parade bleef het net droog, maar het weer was somber en de regen net voor de start zal veel mensen thuisgehouden hebben. Er was minder atmosfeer dan ik gehoopt had, en ook de stoet zelf was korter dan ik verwacht had. De extravagante kostuums waren wel fantastisch om te zien.

Leest West Indian Carnival

Leest West Indian Carnival

Icons from Flaticon.