Blog: Züri Fäscht

Dinsdag 9 juli 2013, 20:09

Het grootste evenement in Zürich? De Street Parade, toch. Zou ik ook gezegd hebben, maar... mis! De Street Parade telt meestal net geen miljoen deelnemers. Op het stadsfeest Züri Fäscht kwamen dit weekend 2,3 miljoen mensen af! Züri Fäscht vindt slechts om de drie jaar plaats, maar het geluk wilde hebben dat mijn komst naar Zürich net samenviel met een feestjaar. Er zijn kermisattracties, water- en lichtspektakels, vliegshows, maar vooral staat de enorme feestzone in het teken van muziek en bier. Met als voornamelijk effect dat de anders zo propere stad in geen tijd wordt omgevormd tot een gigantisch vuilnisbelt, waarop massa's dronken mensen elkaar net niet vertrappelen. Gelukkig reikte die feestzone niet tot bij mij in Altstetten. En het levert wel enkele mooie foto's op van de oude stad, dat moet ik toegeven.

Grossmünster
Grossmünster. Klik voor een grotere versie.

Fraumünster
Fraumünster. Klik voor een grotere versie.

Limmat
Zicht over de Limmat richting Fraumünster en Kirche St. Peter. Klik voor een grotere versie.

De hoogtepunten van Züri Fäscht zijn de muzikale vuurwerken op vrijdag- en zaterdagavond. Twee van de vijf grootste grootste vuurwerken van Europa, aldus de organisatie. En inderdaad, het muzikale kermisvuurwerk van Aarschot mag meestal al zeer de moeite waard zijn, dat van Zürich was nog enkele klassen hoger. Op YouTube staat een integrale video van het vrijdagvuurwerk, helaas met redelijk slechte geluidskwaliteit.

De organisatie van het vuurwerk was ook tot in de puntjes geregeld. De luidsprekers stonden verspreid over maar liefst tien kilometers langs de oevers van het meer en van de Limmat. Wie het geluk had om thuis uitzicht te hebben op het vuurwerk, kon ook via de radio de muziek meekrijgen. Klokslag half elf, net voor het begin van het vuurwerk, werd met één druk op de knop alle straat- en feestverlichting uitgeschakeld, en ook de kermisattracties doofden prompt hun helle neonverlichting. Een vuurwerk organiseren, dan kunnen de Zwitsers wel!

Vuurwerk Züri Fäscht

Vuurwerk Züri Fäscht

Limmat
De finale van het vuurwerk op vrijdag. Klik voor een grotere versie.

Icons from Flaticon.