Blog: Tijd voor een update

Zondag 20 juli 2014, 21:14

Het is al lang geleden dat ik hier nog iets geschreven heb.

Toen ik in april 2013 de verdediging van mijn doctoraatsthesis achter de rug had, had ik een maand lang extra vrije tijd ter beschikking. Ik begon aan een volledige vernieuwing van mijn deze website. Een nieuw framework, nieuw design, nieuwe functionaliteiten; alles nieuw. Het geheel was echter nog niet klaar toen ik naar Zwitserland verhuisde. Toen begon ik meteen voltijds te werken. Een leven in een nieuwe stad opbouwen vergt veel tijd. Bovendien ben ik op het werk veel bezig op de computer, en dan heb ik 's avonds meestal niet veel zin om nog verder voor mezelf op de computer te werken. Aldus viel het hele project een beetje stil.

In oktober zei ik dan tegen mezelf: de nieuwe website moet eindelijk eens af geraken. Ik zal een beetje minder berichten voor mijn blog schrijven, en die tijd gebruiken om het project te voltooien. Het gevolg was eigenlijk voorspelbaar: ik schreef niets meer op mijn blog, maar vooruitgang met de nieuwe website was er ook niet.

Mijn werk was een van de redenen waarom de nieuwe website zoveel vertraging heeft gekregen. De ervaringen die ik op het werk heb verzameld met het doorvoeren van grote IT-projecten, heeft echter ook de doorslag gegeven dat er nu toch vooruitgang is. De belangrijkste les: splits een groot project op in kleinere taken. In plaats van een monsterproject met een onbekende hoeveelheid werk to do, heb je kleinere pakketjes waarbij de hoeveelheid werk schatbaar is en waarmee je voelbaar vooruitgang boekt.

Nu heb ik zojuist de eerste release gedaan. Mijn website zier er nog net zo uit als voordien, maar onderhuids is er heel wat werk gedaan:

  • Omschakeling naar een nieuw PHP-Framework (Yii).
  • Invoering van version control (git).
  • Invoering van Smarty templates in plaats van raw PHP in de views.
  • Update van de meest verouderde teksten: er staat nu tenminste niet meer overal dat ik nog in Leeds aan mijn doctoraat werk.
Dat alles voorlopig echter met de bestaande layout en zonder nieuwe features.

Er is zijn nog heel wat taken die ik oorspronkelijk tegelijk wilde afwerken. Onder andere:

  • Nieuwe layout, gedefineerd met LESS in plaats van plain CSS.
  • Verbeterd gebruiksgemak, vooral bij het bladeren door de fotoalbums.
  • Een soort van news feed waarbij nieuwe blog-berichten, fotoalbums en externe posts (zoals Hikr-verslagen) gecombineerd zichtbaar zijn.
  • Zoek-functie met ElasticSearch
  • Gemakkelijkere invoer van nieuwe blog-berichten, met ge├»ntegreerde upload van foto's.
  • Meer hoognodige refactoring in de broncode. Je zou het bijvoorbeeld niet geloven hoeveel akelige half-Nederlandse half-Engelse variabelenamen er momenteel nog tussen zitten.
Deze taken zal ik de komende maanden een voor een proberen te voltooien. Hoe meer regenachtige weekends, hoe sneller ik vooruitgang zal boeken. Laat ons dus hopen niet al te snel. In ieder geval belooft mijn nieuwe work flow dat mijn website niet opnieuw helemaal stil zal vallen.

Het kan zeker zijn dat er hier en daar nog foutjes zijn gebeurt bij de omschakeling van framework, bijvoorbeeld gebroken hyperlinks of zo. Als je er een ontdekt, laat het dan a.j.b. weten.