Blog: LASEK-dagboek

Maandag 14 februari 2011, 17:26

In april vorig jaar onderging ik een eerste laser-behandeling voor mijn ogen. Voordien had ik een nogal zwaar voorschrift van -9 voor mijn rechteroog en -7,5 voor het linkeroog (0 is het ideaal). Na de eerste laser ging daar een heel stuk van af, maar helemaal perfect zijn mijn ogen niet geworden. Op z'n best was het rechteroog een -1, maar in plaats van naar perfectie te evolueren, nam de scherpte na een aantal maanden terug af tot een -2. Het linkeroog was iets beter, maar ook daar bleef uiteindelijk een -1'tje over. Veel beter dan voordien, maar niet goed genoeg om alles (bv. autorijden) zonder bril te doen.

Zo bleef ik dus regelmatig bij Optical Express langsgaan voor controles, in afwachting dat mijn zicht zich zou stabiliseren. Ik kreeg een bril aangeboden om te gebruiken in afwachting van de enhancement (verbeteringsbehandeling). Ook voor die enhancement moets ik niets meer bijbetalen. Natuurlijk was de oorspronkelijke prijs voor mij wel hoog genoeg (£3600 in totaal). Een van de redenen voor die relatief hoge prijs zal wel geweest zijn dat ik met mijn zwaar voorschrift een grotere kans had om een enhancement nodig te hebben. Maar het was toch fijn dat men bij Optical Express erg goed voor mij bleef zorgen, ook al hadden ze al mijn geld al op zak.

Vorige maand was mijn zich dan voldoende stabiel om de enhancement te doen. De eerste behandeling was een LASIK-behandeling, waar ik wegens een dun hoornvlies maar op het nippertje geschikt voor was. De enhancement zou een LASEK-behandeling zijn, waarbij men aan het oppervlak van het hoornvlies, in plaats van een flapje te maken en daaronder te laseren, zoals bij LASIK. LASEK was geen optie voor de eerste behandeling, omdat LASEK niet geschikt is voor zo'n grote correcties. Voor de enhancement was LASEK dan weer de enige optie, want het opnieuw openen van het flapje van de eerste LASIK-behandeling voor complicaties zorgen, dus een tweede LASIK-behandeling doet de chirurg liever niet, en bovendien was mijn hoornvlies sowieso al zo dun dat LASEK de enige optie was. Het grootste nadeel van LASEK is dat het herstel langer kan duren en ook pijnlijker kan zijn.

De LASEK enhancement vond plaats op 24 januari in de namiddag. De ervaring van de ingreep was vrijwel exact hetzelfde als bij de eerste LASIK-behandeling. Na het laseren plaatste de chirurg nu ook een (niet-corrigerende) lens in elk oog, om het herstel van het aangetaste hoornvlies te bevorderen. Die lenzen, waar je vrijwel niets van kon zien of voelen, zouden vier dagen in mijn ogen moeten blijven zitten. Daarna kon ik naar huis. Net als bij de LASIK-behandeling was er van echte pijn geen sprake, hooguit van was ongemak. Feitelijk waren de eerste uren na de enhancement voor mij veel comfortabeler dan na de eerste behandeling. Toen waren mijn ogen de eerste uren extreem lichtgevoelig, zodat ik bijzonder veel traande en mijn ogen nauwelijks kon openen, zelfs in een donkere kamer. Nu had ik daar veel minder last van. Dat de behandeling nu in de late namiddag was, en ik dus in de avondschemering buitenkwan, in plaats van in de felle lentezon, zal daarbij wel geholpen hebben, maar sowieso was het veel comfortabeler.

Bij het in de verte kijken kon ik nu vrijwel onmiddellijk het resultaat zien. Net als na de eerste operatie, was het dichtbij focusseren aanvankelijk echter heel moeilijk - een boek lezen of een computerscherm bekijken was problematisch gedurende de eerste week. Het duurde nu iets langer eer ik opnieuw goed dichtbij kon focusseren, en zelfs nu - drie weken later - vergt het nog iets meer concentratie dan normaal om de ogen scherp te stellen, maar lezen is toch al totaal geen probleem meer.

De dag na de enhancement had ik mijn eerste controle, en de eerste reactie van de oogarts was: "you're looking very well for somebody who's just had LASEK yesterday". Inderdaad, van het aangekondigde pijnlijkere herstel na een LASEK had ik nog niets gemerkt. De arts waarschuwde me wel dat die pijn na een dag of twee nog wel kon opkomen, maar uiteindelijk had ik een vrijwel pijnloos herstel. Wel werden mijn ogen nogal snel moe en geïrriteerd, en moest ik me dus regelmatig neerleggen om de ogen te sluiten en te laten rusten. Een ideale situatie was dat om wat uitzendingen van 2000 ans d'histoire (fansite) te beluisteren. Dat is (al sinds 1999!) de dagelijke geschiedenis-uitzending van France Inter, en een fantastische manier om bij te leren over geschiedenis en tegelijk je Frans te onderhouden. Helaas heeft de onvervangbare presentator Patrice Gélinet net zijn afscheid bij France Inter aangekondigd: hij wordt immers lid van het conseil supérieur de l'audiovisuel. Hopelijk blijft de uitzending toch bestaan, al zal het heel moeilijk zijn om een geschikte opvolger te vinden voor Patrice Gélinet. In ieder geval: hulde, Patrice, voor je fantastische werk met deux mille ans!

Enfin, terug naar mijn ogen. Na vier dagen moest ik terug langs bij Optical Express om de beschermende lenzen uit mijn ogen te laten halen. Hoewel die lenzen de pijn zouden moeten verminderen, en ze dat waarschijnlijk tijdens de eerste dagen na de LASEK ook wel gedaan hebben, waren ze na vier dagen mijn ogen wel aan het irriteren. Na het verwijderen van de lenzen verdween de irritatie aan mijn ogen immers vrijwel onmiddellijk.

Begin februari ging ik dan met de hiking club voor drie dagen naar de Cairngorms, mijn eerste keer in Schotland. De weersvoorspellingen waren afschrikwekkend, met zowat alle risico-indicatoren op rood: zware stormen, rukwinden van 150 km/u, lawinegevaar overal. Maar uiteindelijk was het weer veel beter dan verwacht. De hevige koude wind was er wel, maar de eerste twee dagen waren ook uitzondelijke helder, zodat we prachtige uitzichten kregen. Mijn ogen werden wel een beetje geïrriteerd door de ijzige wind - dat zal nog wel te maken hebben met extra gevoeligheid na de LASEK, zeker? - maar met ski goggles op werd dat snel beter. Foto's van de Cairngorms staan op deze website - zeer de moeite, al zeg ik het zelf.

Cairn Lochan

Afgelopen vrijdag moest ik dan opnieuw op controle voor mij ogen. Met beide ogen heb ik nu vrijwel ideaal 20/20 zicht. Met elk oog apart zie ik nog iets minder goed, maar dat is te verwachten. Als ik volgende week met alle oogdruppeltjes mag stoppen, zou het zicht nog beter moeten worden. Ziet er goed uit!

Icons from Flaticon.