Een stoompluim komt uit de gletsjer Eyjafjallajökull, waar de vulkaanuitbarsting het ijs doet smelten. Op de voorgrond de Westman-eilanden (Vestmannaeyjar), met Surtsey het dichtste bij. Surtsey ontstond in 1963-1967 uit het niets door een vulkaanuitbarsting. Het eiland is enkel toegankelijk voor een select groepje wetenschappers die de geologie en de ontwikkeling van fauna en flora op Surtsey bestuderen.
Op de voorgrond Tjörnin, letterlijk "de vijver", een klein meer in het midden van Reykjavík.
De zijkant van het gemeentehuis.
Het bekendste gebouw van Reykjavík.
Vanaf vliegveld van Reykjavík vertrekken enkel binnenlandse vluchten. Internationale vluchten landen in Keflavík, 50 kilometer naar het westen. Links op de achtergrond is de aluminiumfabriek van Straumsvik.
Uitzicht vanop de toren van de Hallgrímskirkja.
Op de foto oogt Reykjavík heel wat meer metropolitaans dan in werkelijkheid.
Enkele vluchtige bruinvissen is het enige dat we konden spotten op onze "whale watching" tour. Langs de kust van Snæfellsnes zou dat later echter ruimschoots goedgemaakt worden...
We hadden erg veel geluk om in april nog goed noorderlicht te zien in Reykjavík. De meeste foto's van noorderlicht worden gemaakt met een statief een zeer lange belichtingstijd (zie bijvoorbeeld Berts foto); je kan zelfs vaak de sterren zien bewegen op noorderlichtfoto's! Mijn foto's van ca. 1 seconde belichtingstijd gegeven een realistischer beeld van de intensiteit van het noorderlicht. In het echt is het natuurlijk wel veel mooier, ook omdat het licht de hele tijd in beweging is, sterker en zwakker wordt, als het ware ronddanst.
Þingvellir is UNESCO werelderfgoed. De grens tussen de tektonische platen van Noord-Amerika en Eurasië is hier duidelijk zichbaar. Þingvellir was ook waar de Alþingi, het eerste IJslandse parlement, verzamelde van 930 tot 1789.
De originele Geysir. Het woord "geiser" is immers van deze plek afkomstig. De Geysir-geiser barst echter nog maar heel infrequent uit.
Op 50 meter van de orignele Geysir ligt Strokkur, een iets minder krachtige geysir, maar Strokkur barst wel regelmatig (elke 15 minuten) uit.
Gullfoss is na Þingvellir en Geysir de derde stop op de zogenaamde "Golden Circle" rondrit. Je kent de waterval misschien van de videoclip van de Live-song Heaven.
Op een gravelweg van nergens naar nergens: plots een rots-figuur met een Kerstmuts!
"Foss" is IJslands voor "waterval". Na een tijdje neem je dat woord gewoon over, omdat er zoveel fossen zijn, omdat het woord "foss" korter is dan "waterval" en vooral omdat "foss" zo lekker allitereert met de drie vormen: fluid foss, frozen foss en flying foss. Dit is er een van de bevroren variëteit.
Als je een gat onder het ijs slaat, vind je nog een stroompje met lekker fris water.
Wrakstukken van de Epine, een trawler die hier op 13 maart 1948 te pletter sloeg.
Zie ook Berts foto's van de orka's.
Zie Berts foto voor een close-up van deze scholekster.
Bert heeft meer foto's van deze rivieroversteek genomen.
Jan en Bert in Dyrhólaey, met op de achtergrond de Reynisdrangar basaltrotsen.
Bert probeert zijn eigen zeehondenroep uit.
Sightseeing vanuit de auto, want het regent echt wel hard buiten.
De laatste ochtend in IJsland; vroeg opstaan voor het vliegtuig in Keflavík.